Hlavní navigace

Ekologická daň se bude platit i za vozy staré 10 let, žádá ministerstvo

12. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 329515
Vlastníci automobilů, které byly vyrobené v letech 2000 až 2005, budou nově platit ekologickou daň. Počítá s tím návrh ministerstva životního prostředí.

Pokud projde zákon o výrobcích s ukončenou životností, který předložilo ministerstvo životního prostředí, připlatí si řada tuzemských řidičů na tzv. ekologické dani. Nově se má platit i za vozy, které splňují mezní hodnoty emisí EURO 3, tedy vozy vyrobené mezi roky 2000 a 2005.

Čtěte také: Firemní vůz na úvěr nebo leasing? Obojí se může vyplatit

Za deset let staré vozy se už bude platit

Zatímco v současnosti se za vozy, které splňují normu EURO 3 (vozy vyrobené v letech 2000 až 2005), neplatí poplatky, v budoucnu se má za ně hradit tzv. ekologická daň ve výši 3000 Kč. Počítá s tím návrh zákona o výrobcích s ukončenou životností, který připravilo ministerstvo životního prostředí.

Zákon se má navíc dotknout i starších automobilů. V současnosti se platí za vozy, které splňují normu EURO 2, 3000 Kč, nově má jít o 5000 Kč. Tato částka (5000 Kč) se aktuálně hradí za vozidla splňující normu EURO 1, nově se ale za ně bude platit 10 000 Kč.U starších vozů zůstává poplatek 10 000 Kč i nadále.

Kdo poplatek nebude platit

Poplatek se nebude platit u vozidel, která splňují minimálně mezní hodnoty emisí EURO 4, a také v případě historických vozidel podle zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a vozidel zapsaných v registru silničních vozidel, pro která je vydán platný doklad o uznání testování silničního vozidla na historickou původnost podle zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. 

Od poplatku budou též osvobozeni žadatelé

  • těžce tělesně postižení, kteří jsou držiteli průkazu ZTP nebo ZTP-P, 
  • u nichž k registraci dochází v důsledku nabytí a vypořádání dědictví nebo v důsledku zániku společného jmění manželů, a kteří tuto skutečnost doloží rozhodnutím soudu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).