Hlavní navigace

Elektronická evidence tržeb od roku 2016, z počátku se vyhne mikropodnikatelům

16. 12. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: www.isifa.com
Jak dnes uvedl ministr financí Andrej Babiš, elektronická evidence tržeb by měla odstartovat od roku 2016. Mikropodnikatelé mají zatím odklad do roku 2017.

Elektronická evidence tržeb (EET) čeká první podnikatele od 1. ledna 2016. Pro nejmenší živnostníky, kteří mají významný podíl hotovostních transakcí, se EET zatím odkládá na rok 2017. Dnes to na společné tiskové konferenci Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) a ministerstva financí oznámil ministr Andrej Babiš.

Čtěte také: Elektronická evidence tržeb se dotkne více než půl milionu podnikatelů

Mikropodnikatelé mají zatím odklad

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek.

EET se z počátku vyhne mikropodnikatelům. Jak dnes ale uvedl Andrej Babiš, první podnikatelé začnou EET využívat už na začátku roku 2016. Bude se jednat o restaurace, hotely, penziony a ubytovací zařízení. O půl roku později se připojí maloobchodní jednotky a pro nejmenší podnikatele, jejichž činnost je charakteristická významným podílem hotovostních transakcí, se povinnost EET zatím odkládá na rok 2017. Jsme rádi, že se nám podařilo s ministrem financí dojednat to, že se v tuto chvíli elektronická evidence tržeb nebude týkat drobných služeb, řemesel a dalších mikroživnostníků. Stejně tak považujeme za dobrý výsledek našeho vyjednávání fakt, že se nebude aplikovat účtenková loterie, komentoval Karel Havlíček, předseda představenstva AMSP ČR. Věřím, že podpora tohoto řešení poroste úměrně s tím, jak se bude veřejnost seznamovat s jeho skutečnou podobou. Tou je moderní a jednoduchý online systém podle osvědčeného chorvatského modelu, a nikoliv registrační pokladny, jak je často mylně vnímáno, doplnil Andrej Babiš.

Čtěte také: Elektronická evidence tržeb padne jako první na hoteliéry a hostinské

Řada podnikatelů nemá vyhovující zařízení

Jak ukázal aktuální průzkum AMSP ČR, se zavedením EET souhlasí 37 % živnostníků. Nejvstřícněji se k novince staví majitelé čerpacích stanic, specializovaných prodejen, ale třeba i pekařství a malých hotelů. Proti jsou naopak stánkaři, majitelé občerstvení, obchodníci na trhu, pivnice nebo drobné služby, například kadeřnictví, masáže. Neutrální postoj pak mají hotely, motely a penziony, z kterých s EET souhlasí polovina.

Průzkum dála naznačil, že velká část malých provozoven nemá zařízení, které by splnilo požadavky na okamžité připojení do mobilní sítě, jak chce ministerstvo. Asociace proto odhaduje, že zcela nové zařízení nebo zásadnější up grade původního hardware se bude týkat asi 250 tisíc přípojných míst. Jedná se hlavně o drobné služby, řemesla, večerky, ovoce-zelenina nebo řeznictví.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).