Hlavní navigace

Jaké změny nás čekají v novém zákoně o účetnictví?

28. 2. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Novela zákona o účetnictví by měla být účinná od roku 2025. Mimo modernizaci účetnictví by měla také pozměnit některé ze zažitých účetních metod, snížit administrativní zátěž a zajistit kompatibilitu s mezinárodními účetními předpisy.

Zkraje roku 2023 zveřejnilo Ministerstvo financí ČR již dlouho diskutovaný návrh zákona o účetnictví. Ve srovnání se současným zákonem o účetnictví (tj. zákon z roku 1991) by mělo návrhem zákona dojít k modernizaci, a to zejména v oblasti účetního výkaznictví.

Na co se zaměřuje novela zákona

Návrh zákona vychází z potřeb modernizace zejména v oblasti účetního výkaznictví. Důraz je proto kladen zejména na samotnou účetní závěrku, která dle zákona musí podávat věrný a poctivý obraz finanční situace účetní jednotky, ne tedy pouze na samotné vedení účetnictví.

Návrhem zákona by tak mělo dojít ke snížení administrativní náročnosti a zpřehlednění právní úpravy. V důsledku rychle se rozvíjejícího světa je zapotřebí také zajistit kompatibilitu s právem Evropské unie a koncepčními rámci. Dále zlepšit vypovídací hodnoty účetních výkazů pro jejich uživatele. V neposlední řadě se navrhovaná právní úprava zaměřuje na digitalizaci účetnictví.

Účetní závěrka, resp. účetní výkazy by měly poskytovat relevantní účetní informace, na základě jejichž uživatelé mohou činit určitá rozhodnutí. Návrh zákona obsahuje tedy takové změny, které v důsledku jejich promítnutí zajistí spolehlivější podklady pro účetní výkaznictví.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).