Hlavní navigace

Janečka neodvolám, stojí si za svým ministr financí Pilný

26. 9. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Na jednání vlády měli někteří členové vlády požadovat odvolání šéfa Finanční správy Martina Janečka. Nakonec k tomu nedošlo.

„Omlouvám se za zlikvidované firmy, ale peníze šly do státního rozpočtu, mají z toho prospěch všichni lidé,“ prohlásil údajně ministr financí Ivan Pilný. Větu podle Hospodářských novin uvedl po jednání rozpočtového výboru. Ministerstvo se ovšem ohradilo, že Pilný nic takového neřekl, a to jak při jednání, tak ani po jednání.

Čtěte také: Zlomí kauza FAU vaz šéfovi daňové správy Janečkovi? Ministři chtějí jeho hlavu

Janeček zůstává, ministři „vyměkli“

Přestože ještě včera ráno někteří ministři prohlašovali, že žádají hlavu šéfa finanční správy Martina Janečka, mezi nimi například vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek nebo ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD, nakonec k ničemu takovému na jednání kabinetu nedošlo. Nevidím žádné důvody k tomu, proč bych měl odvolávat pana Janečka. Nevyzval mě k tomu ani rozpočtový výbor a ani vláda. Štvanice na finanční správu je bezpředmětná, uvedl po jednání vlády ministr financí Ivan Pilný.

Problematika zajišťovacích příkazů na serveru Podnikatel.cz:

19 zlikvidovaných firem je dobrým výsledkem

A právě Pilný je jediný, kdo může navrhnout Janečkovo odvolání. Ten ale trvá na tom, že finanční správa pracuje dobře a že zajišťovací příkazy neoprávněně zlikvidovaly „jen“ 19 firem. Po jednání rozpočtového výboru Pilný podle Hospodářských novin prohlásil: Omlouvám se za zlikvidované firmy, ale peníze šly do státního rozpočtu, mají z toho prospěch všichni lidé. 

Původně Hospodářské noviny uvedly, že Pilný větu prohlásil při jednání výboru. Proti tomu se ministerstvo financí ohradilo. Ministr financí nic takového neřekl. Jde o hrubou dezinterpretaci jeho slov, uvedlo ministerstvo na Twitteru. Jak navíc dopnila serveru Podnikatel.cz Kateřina Vaidišová z ministerstva financí, Ivan Pilný trvá na tom, že nic takového neřekl ani po jednání.

Původní text Hospodářských novin

Na vládě pak Pilný předložil analýzu postupu finanční správy při vydávání zajišťovacích příkazů, kterou vytvořila sama finanční správa. Nedochází k eskalaci zajišťovacích příkazů a nebyla potvrzena závažná pochybení přisuzovaná Finanční správě ČR. Naopak je nutné konstatovat, že Finanční správa ČR svou správní praxi precizuje, píše se v závěru zprávy.

skoleni_15_4

Nyní je už ale jisté, že zajišťovací příkazy budou mít v řadě případů dohru u soudu. A stát může platit miliardy korun za likvidaci firem a ušlé zisky. Přesně takový případ bude i v kauze společnosti FAU. Ta minulý pátek vyhrála u Krajského soudu v Ostravě spor s celní správou, s kterou Janečkovi podřízení úzce spolupracují. Soudce v rozsudku označil postup za nezákonnou likvidaci. Už v červnu soud rovněž zrušil zajišťovací příkaz na stejnou firmu na více než 217 milionů korun, který vydal Specializovaný finanční úřad. Už dříve Nejvyšší správní soud zrušil zajišťovací příkazy u dalších několika firem.

Čtěte více: Soud zrušil další zajišťovací příkazy na firmu FAU, tentokrát za 340 milionů Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).