Hlavní navigace

Je virtuální sídlo společnosti legální? A jaké má výhody a nevýhody?

25. 2. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Je vůbec legální, aby společnost měla virtuální sídlo, na kterém ve skutečnosti nikdo fyzicky nesídlí? Odpověď najdete v článku.

Zákonná úprava sídla právnické osoby je obsažena zejména v ustanovení § 429 a § 136 a.n. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění (dále jen „občanský zákoník“), přičemž některé povinnosti související se sídlem podnikatele jsou obsaženy rovněž v zákoně č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, v platném znění (dále jen „živnostenský zákon“). 

skoleni_15_4

Problematika virtuálního sídla není v zákoně nijak zvlášť upravena, a řídí se proto obecnou zákonnou úpravou obsaženou v občanském zákoníku. Co to tedy virtuální sídlo vlastně je a jaké jsou jeho výhody a nevýhody? Je vůbec legální, aby společnost měla virtuální sídlo, na kterém ve skutečnosti nikdo fyzicky nesídlí?

Charakteristika virtuálního sídla

Podle ustanovení § 429 občanského zákoníku je sídlo společnosti definováno jako adresa zapsaná ve veřejném rejstříku. Virtuální sídlo je službou, při níž poskytovatel virtuálního sídla zpravidla za určitý měsíční či roční poplatek pronajímá právnické osobě určitou adresu, za účelem jejího zápisu do obchodního rejstříku jakožto sídla této právnické osoby. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).