Hlavní navigace

Nejsem žádná šedivá myš, říkají účetní malých firem

8. 6. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
O zkušené účetní je zájem, zejména pokud hovoří plynně anglicky. A kde získat nejvíce zkušeností? Například v malé firmě jako samostatná účetní. Ale práce to není jednoduchá, to potvrzují samy účetní.

Být samostatnou účetní (účetním) v malé firmě znamená ovládat kompletní účetnictví, mzdy, personalistiku a celou řadu jiných pro chod firmy naprosto nezbytných znalostí a dovedností. Samostatná účetní totiž nezřídka zastává i funkci sekretářky, doručovatelky pošty, spojovatelky a kdoví co ještě. A přitom bývá tato práce často podceňovaná. Veřejností i samotným zaměstnavatelem. Vždyť jde jen o nevýznamnou firmu, několik faktur měsíčně, nízký obrat atd. Jenže ono je úplně jedno, kolik je na zpracovávaném dokladu nul. Například přijatá faktura v hodnotě jediné koruny nebo jednoho milionu vyžaduje přibližně stejný čas na evidenci a její následné zúčtování.

Návrat z dovolené? Hory dokladů na stole

Účetní Martina pracuje několik let pro sdružení podnikatelů jako samostatná účetní na zkrácený úvazek. V období uzávěrek se nezastaví. Většinou nevím, co dělat dřív. Nemluvě o tom, kdybych náhodou onemocněla nebo nutně potřebovala dovolenou, postěžovala si Martina. Ve firmě je prakticky jediná, kdo ovládá účetní program, vystavuje faktury, vede pokladnu, zpracovává daňová přiznání a další administrativní práce. Když si naplánuje týdenní dovolenou, zůstává ve firmě déle, aby vše stihla ještě před odjezdem připravit. Po návratu z dovolené ji čeká plný stůl neotevřené pošty a dodacích listů k fakturaci. Zastupitelnost účetních je problematická, a ve firmě, kde pracuje pouze jediná, obzvlášť. Čtěte více: Mít v kanceláři prsatou blondýnu, která umí uvařit jenom kafe? To už dneska není in

Sama sobě školitelem

Podobné zkušenosti má i Alena, která je zaměstnána ve stavební firmě. Je to náročné zaměstnání, protože musím ovládat zákon o účetnictví, daňové a právní předpisy a přitom veškeré legislativní změny si musím sama nastudovat a v zákonech dohledat. Na školení mě zaměstnavatel hned tak nevyšle, sděluje Alena. Provozní účetní ve větším podniku se specializuje vždy jen na určitou oblast. Samostatná účetní musí znát vše. Na druhou stranu, taková zkušená pracovnice zvyklá poradit si v každé situaci, s velmi dobrým přehledem v daňové a účetní legislativě, je jistě žádanou, i když ne vždy finančně doceněnou profesí. Stává se, že účetní z mini firmy se časem vypracuje na pozici šéfové ekonomického oddělení velkého podniku nebo úspěšně zahájí činnost účetního či dokonce daňového poradce. Čtěte více: Kristýna odešla z vědy a na mateřské rozjela e-shop s výrobky z chráněných dílen

Nejsem žádná šedivá myš

„Ušlápnutý“ účetní typu pana Fantozziho ze známé italské komedie je minulost. Dnes jsou to odborníci, kteří svou práci dělají dobře a hlavně rádi. Účtuji bezmála dvacet let. Práce s čísly mě opravdu baví. Když si nejsem jistá, hledám v literatuře nebo na internetu. Jen mám někdy problém s porozuměním zákona. V tom případě volám své kamarádce daňové poradkyni, svěřuje se účetní Ivana.

O samostatné účetní je zájem

Povolání účetní je stále velmi žádané. Například na serveru Sprace.cz je momentálně 282 aktuálních nabídek z oblasti daně, audit, účetnictví. Jak potvrdila Zuzana Janatová, konzultantka personální agentury Grafton Recruitment, v divizi Finance & Bankovnictví běžně obsazují pozice samostatných účetních i pro malé firmy. V takovém případě je nutné, aby samostatná účetní měla přehled o kompletním účetnictví, tj. kromě zaúčtování jednotlivých operací uměla zpracovat i roční závěrku a orientovala se v daňové problematice. S tím souvisí orientace v legislativě, aplikace změn ve společnosti. Znalost mzdové problematiky a personalistiky většinou není podmínkou. Na zpracování mezd využívají i malé společnosti externí účetní, na personalistiku často není vyhraněná pozice, sděluje Janatová. Dodává, že pokud společnost zpracovává mzdy interně, většinou implementují software, který v případě správného nastavení mzdy jednoduše zpracuje. Změny v mzdové problematice jsou pak automaticky aktualizovány dodavatelskou firmou. Čtěte více: Je mi skoro 25 let, s přítelem vlastním už dva salony, ale volný čas nemám žádný, říká kadeřnice Zuzka

skoleni_15_4

Finanční ohodnocení účetních je přitom závislé nejen na odborných znalostech a zkušenostech, ale i na jazykových požadavcích na tuto pozici kladených. Pokud samostatná účetní hovoří plynně anglicky, její platová očekávání jsou většinou vyšší, uzavřela Janatová.

Účetní sama sobě manažerem

Každé povolání má své klady i zápory. Ani toto není výjimkou. Nespornou výhodou samostatné účetní je, že si může samostatně organizovat svůj čas. Také nemusí dohledávat chyby v účtování jiných, pouze vlastní. A rozumný zaměstnavatel jistě nepodcení ekonomickou stránku firmy a zajistí pro svou účetní dohled či daňového poradce, který je v případě potřeby k dispozici.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).