Hlavní navigace

Jsou Češi na důchodovou reformu připraveni?

7. 3. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek

Češi jsou na reformu důchodového systému připraveni. Více než 90 % z pracujících Čechů počítá s tím, že na penzi se musí finanční zajistit. Tři čtvrtiny ekonomicky aktivních se pak na důchod již aktivně připravují tím, že si na něj nějakou formou spoří. Vyplývá to z průzkumu AXA Retirement Scope 2010.

Z průzkumu dále vyplynulo, že méně než polovina Čechů očekává, že většina příjmů v důchodu k nim poputuje z průběžně financovaného systému. Více než polovina mladých lidí tedy očekává, že si budou z větší části důchod financovat sami. Současná reforma tomuto trendu může napomoci, i když pochopitelně bude záležet na jejím detailním vyladění, doplnil Mojmír Boucník, finanční ředitel skupiny AXA pro ČR a SR.

Přestože takřka 70 % respondentů nesouhlasí s posouváním věkové hranice odchodu do důchodu, zároveň s tím však očekávají, že pracovat budou muset déle. I když se to lidem nelíbí, jsou připraveni pracovat do mnohem vyššího věku, než jak tomu bylo u generace dnešních důchodců, kteří do penze v průměru odcházeli v 57 letech, uzavřel Mojmír Boucník.

Autor článku

Kolektiv autorů serverů Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).