Hlavní navigace

Kam zmizely fronty, divili se v úterý na finančních úřadech

2. 4. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Kdo nechal podání daňového přiznání na poslední den a obával se proto dlouhých front, musel být mile překvapen. Odevzdání přiznání probíhalo ve všech krajích až na výjimky bezproblémově a kolikrát ve frontě čekali spíše úředníci.

Jsem stejný jako značná část podnikatelů, tedy alespoň co se týče odevzdání daňového přiznání. Nechal jsem totiž odevzdání daňového přiznání až na poslední možný den. S obavou před velkými frontami jsem raději vyrazil již dopoledne, abych předešel dlouhému čekání do pozdních odpoledních hodin. Jaké bylo mé překvapení, když jsem z úřadu úspěšně odcházel po necelých pěti minutách po mém příchodu. Že se nejednalo o ojedinělou zkušenost, potvrzují finanční úřady i podnikatelé z celé republiky. Větším frontám se podařilo takřka všem úřadům vyhnout. Pomohly jak rozšířené úřední hodiny, možnost odevzdat přiznání poštou či elektronicky, tak i zrušení společného zdanění manželů.

Největší zdržení? Vynést kočárek do schodů

Po varovných zprávách o množství neodevzdaných daňových přiznáních a velkých frontách v poslední den jsem na finanční úřad v pražských Modřanech zamířil již v dopoledních hodinách. Cestou jsem přemýšlel, jak se na úřadě tak dlouhou dobu zabavím. Hned po příchodu se ukázaly všechny mé „pryčznudy“ nápady jako zbytečné.

Na úřadě sice panoval ruch a shon, ale žádná fronta se nekonala. V podatelně přede mnou stálo jen několik lidí, které úřednice úřadu rychle vyřizovaly. Dostal jsem se na řadu hned po pár minutách a za dalších 60 sekund jsem odcházel z berňáku s potvrzením o odevzdání a dobrým pocitem z volného odpoledne. Největším zdržením se tak s nadsázkou stala výpomoc paní s kočárkem, jelikož modřanský finanční úřad nedisponuje bezbariérovým vchodem.

Finanční úřady: Vše OK

Zkušenost z finančního úřadu v Modřanech však rozhodně není výjimečná. Podle informací z finančních ředitelství nedošlo prakticky nikde k vytvoření delších front a provoz finančních úřadů probíhal plynule a v rychlosti. Neopakovalo se tak dlouhé čekání z předchozích let. Na některých místech velký poklid takřka překvapil. Čtěte také: Podnikatel.cz přináší daňový rozcestník pro opozdilce.

Úředníci finančních úřadů byli připraveni zvládnout jakýkoliv nápor občanů, ale situace byla výjimečně klidná, zcela ojediněle se tvořily krátké fronty. V loňském roce bylo v poslední den lhůty na finančních úřadech daleko rušněji, poplatníci přicházeli v daleko větším množství než letos, uvedla business serveru Podnikatel.cz Petra Homolová, tisková mluvčí Finančního ředitelství v Ostravě.

Podobně to vypadalo také v dalších koutech republiky. Absenci front na úřadech potvrdila serveru Podnikatel.cz například i finanční ředitelství v Ústí nad Labem, v Českých Budějovicích nebo v Praze. Problémy podle úřadů nenastaly ani s blížícím se koncem úředních hodin.

Máte pocit, že stát podnikání jako vedlejší činnost podporuje?

  • Ano, myslím, že vytváří dobré podmínky.
    3 %
  • Ano, ale stále příliš přivýdělek na živnostenské oprávnění zatěžuje.
    7 %
  • Ne, necítím žádnou podporu státu.
    89 %
  • Nevím.
    1 %

Podnikatelé souhlasí, čekalo se jen výjimečně

S informacemi o bezproblémovém a rychlém odevzdání daňové přiznání souhlasili též oslovení živnostníci. Podle většiny z nich vše proběhlo hladce a na úřadě se nestačili ani ohřát. Přiznání jsem podal hodinu před zavíračkou a nebyl tam nikdo, sdělil na mikroblogovacím systému Twitter.com uživatel @nosi. Odevzdával jsem v Brně a úředníci stáli frontu na lidi. Dvě minuty trval celkový čas, připojil se @madciapka.

Našli se však i tací, kteří si na podání daňového přiznání frontu vystát museli. Hodně lidí se najednou sešlo po poledni na úřadě na Praze 5. Na finančním úřadě Prahy 5 byla hala nacpaná k prasknutí, lidi postávali i venku. Bylo asi půl druhé, podělila se se svým zážitkem uživatel @sibiranka.

Banner - Jak na daně

Pomohly rozšířené úřední hodiny i změny zákona

Přes občasné výjimky se však dá říci, že se nenaplnily černé vize o dlouhém čekání. Důvodů, proč se letos situaci podařilo zvládnout, existuje podle finančních ředitelství několik. Pomohlo především více alternativ, jak daňové přiznání podat. Řada podnikatelů ho zaslala elektronicky či poštou. Nemalou měrou se na zvládnutí situace podepsaly rozšířené úřední hodiny a větší mobilizace úředníků.

Kromě pracovníků podatelny byly na každém finančním úřadě připraveny celé týmy správců daně, které zajišťovaly výběry přiznání a podávání informací, vysvětlila Petra Homolová z Finančního ředitelství v Ostravě.

Menšímu návalu na úřadech nahrály také legislativní změny jako zrušení společného zdanění manželů. Současně se nepotvrdily odhady, které říkaly, že velká část podnikatelů nechá podání přiznání na poslední den. Záleželo ale na kraji, kde občané přiznání podávali. Zatímco v Ústeckém, Moravskoslezském, či Jihočeském kraji většina podnikatelů podala přiznání již před posledním březnovým dnem, v Olomouci a v Praze tak pilní živnostníci nebyli. Čtěte také: Jak vyplnit Přehled o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2008.

Zhruba 40 % lidí nechalo odevzdání přiznání na poslední den. Přibližně 10 % lidí přiznání odevzdalo v podatelně finančního úřadu, ostatní na poště nebo podali elektronicky přes internet, odhaduje Jana Kaslová, tisková mluvčí Finančního ředitelství v Praze.

Brand24

Na chyby se teprve přijde

Pokud jde o nejčastější chyby při vyplňování, nic zásadního se podle úředníků nezměnilo. Převážně se jednalo o administrativní nedostatky typu zapomenutého podpisu či data, nebo chybějící přílohy. Často se stává, že občan nevyužije všech zákonných možností, pomocí kterých lze snížit základ daně nebo samotnou daňovou povinnost.

Na hlavní nedostatky se však podle slov úředníků teprve přijde. Chyby v daňových přiznáních se začnou zjišťovat až při jejich zpracovávání do systému, uzavírá Jaroslava Musilová, tisková mluvčí Finančního ředitelství v Českých Budějovicích.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).