Hlavní navigace

Konsolidační balíček bude mít dopad i na služby. Kde dojde ke zdražení?

28. 11. 2023
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Součástí konsolidačního balíčku jsou také změny v sazbách DPH, které se v mnoha případech dotknou také služeb.

Konsolidační balíček podepsal prezident v minulém týdnu a novinky by tak měly platit od ledna příštího roku. Těch spojených s DPH je celá řada.

Proč se přistoupilo ke změnám?

Daně z přidané hodnoty se týká redukce sazeb a snížení daně s tím, že se nově sjednotí dvě snížené sazby (10 a 15 %) do jedné ve výši 12 procent. Ministerstvo financí k tomu dodává, že opatření povede k vyšší efektivnosti a transparentnosti systému DPH, k omezení příležitostí k daňové optimalizaci a v neposlední řadě k odstranění absurdit jako v případě aplikace tří různých sazeb DPH u točeného piva. Sjednocením snížených sazeb DPH ve výši 12 % se současně sníží DPH (a tím i inkaso veřejných rozpočtů) u řady aktuálně citlivého zboží a služeb jako např. u potravin bez většiny nápojů, stavebních prací, dětských autosedaček nebo pohřebních služeb, popisují dále.

Do základní sazby DPH budou přesunuty některé služby, které tam zařadila minulá vláda v reakci na některé skutečnosti, jako byl například covid nebo povinnosti spojené s EET. Jedná se například o kadeřnické a holičské služby, točené pivo, služby autorů a umělců, sběr, přeprava a zpracování komunálního odpadu, opravy obuvi, kožených výrobků a kol nebo úklidové práce.

U kterých služeb se zvýší DPH?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).