Hlavní navigace

Kurzové rozdíly od 1. ledna 2024

27. 12. 2023
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Novela zákona o daních z příjmů, která nabývá účinnosti od 1. 1. 2024, přináší řadu změn. V rámci konsolidačního balíčku budou moci podnikatelé využít režimu nerealizovaných kurzových rozdílů. Co to přesně znamená?

Pokud účetní jednotka účtuje v cizí měně, ukládá jí zákon o účetnictví a navazující právní předpisy několik povinností. Nejenže musí účetní jednotka vést účetnictví jak v cizí, tak v české měně, ale k rozvahovému dni je také povinna přecenit vybrané cizoměnové položky aktiv a pasiv.

Kurzové rozdíly v zákoně o účetnictví

Kurzové rozdíly řeší mimo jiné zákon o účetnictví a k němu navazující předpis – tj. Český účetní standard č. 006. Právní úpravu dále také rozvádí Interpretace NÚR (Národní účetní rady), dodržování však není závazné, ale doporučené.

ebf 24 - tip duben

Účetní jednotce vzniká kurzový rozdíl v důsledku časového nesouladu mezi například pořízením zboží nebo nákupu služeb a následnou úhradou, pokud je tato transakce uskutečněná v cizí měně, a v tyto rozdílné okamžiky jsou kurzy pro přepočet cizí měny rozdílné. Kurzovým rozdílem potom může být buď kurzová ztráta, nebo kurzový zisk. Vzhledem k tomu, že se jedná o výsledkové operace, mají tyto transakce dopad na výsledky hospodaření.

ČÚS definují zcela zásadní okamžik, a to okamžik uskutečnění účetního případu. U kurzových rozdílů, které vznikají v průběhu účetního období, se okamžikem uskutečnění účetního případu rozumí:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).