Hlavní navigace

Lze čerpat Antivirus Plus na zaměstnance, jejichž činnost je ovlivněna nepřímo?

19. 11. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Zaměstnavatelé při čerpání programu Antivirus tápou, zda lze čerpat prodporu také na zaměstnance, jejchž činnost je omezena nepřímo.

Uzavřením restaurace, kdy bylo umožněno pouze výdejní okénko, byl zúžen kolektiv zaměstnanců nejen mezi číšníky a kuchaři, ale také mezi zaměstnanci, jako je například uklízečka. Lze právě na zaměstnance, jejichž činnost je opatřeními ovlivněna nepřímo, čerpat program Antivirus Plus? A jde o překážku v práci A (Antivirus Plus) nebo B?

Odpověď Kateřiny Beránkové, mluvčí Úřadu práce ČR

V první řadě je třeba říci, že vždy se každý případ musí posuzovat individuálně, uvádí Kateřina Beránková

Pokud má zaměstnavatel jen restauraci, kde provozuje okénkový prodej, tak samozřejmě může žádat příspěvek v režimu A nebo A Plus za ty zaměstnance , kteří nepracují v rozsahu sjednané pracovní doby a mají za konkrétní dny, kdy nepracují, náhradu mzdy. Tato se týká v uvedeném případě všech zaměstnanců, jejichž práce s provozovnou souvisí.

Pokud má však zaměstnavatel několik provozoven různého zaměření a ne všechny jsou usneseními vlády dotčeny, pak musí být posuzováno v tomto kontextu i pro zaměstnance, kteří nejsou přímo navázáni na činnost dotčenou usnesením vlády. Potom sám musí zvážit, zda konkrétní zaměstnanec spadá do režimu A (A Plus) nebo režimu B.

Antivirus do konce roku 2020

Vláda prodloužila původní programy Antivirus A a B do konce roku. Změnily se však i parametry obou programů a Antivurs A se přejmenoval na Antivirus Plus. Na reálném příkladu firmy také ukazujeme, jak a odkdy lze programy s novými podmínkami využít.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).