Hlavní navigace

Malé firmy mají nově možnost instalovat si na střechu fotovoltaiku. Kolik ušetří?

27. 2. 2023
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Výhody fotovoltaiky mohou nově využít i podnikatelé s menšími provozovnami. Na instalaci mají možnost čerpat dotace.

Nový rok přinesl v oblasti fotovoltaiky celou řadu změn, které ocení mimo jiné firmy s malými provozovnami. Došlo k navýšení limitu výkonu elektrárny z 10 na 50 kWp, aniž by byla nutná licence od Energetického regulačního úřadu.

Odpadá také nepříjemná a rozsáhlá byrokracie spojená se stavebním povolením. Výstavba fotovoltaiky je tak mnohem rychlejší, záleží jen na kapacitách realizační firmy. To, že již není třeba stavební povolení, zkrátí dobu realizace z roku na měsíce, potvrzuje ve Videobizu serveru Podnikatel.cz René Milota, jednatel společnosti Acetex.

Jaká je úspora?

Fotovoltaika přináší výrazné snížení nákladů na elektřinu. Úspora může být až 70 % ročních nákladů na energie. Pro zjištění, kolik může daný podnik ušetřit, je nutná hlubší analýza. Důležité je vědět, jakým způsobem firma spotřebovává energii v čase, tedy zanalyzovat odběrový diagram. Dalším faktorem je, v jaké denní době firma pracuje. Fotovoltaiky jsou vhodné především pro podniky, které mají denní provoz, dodává René Milota.

Solární panely na domě? Zájem je obrovský a nově mohou instalovat i SVJ a družstva Přečtěte si také:

Solární panely na domě? Zájem je obrovský a nově mohou instalovat i SVJ a družstva

Před samotnou instalací fotovoltaické elektrárny by ve firmě mělo proběhnout šetření odborníka, který zhodnotí možnosti instalace. Při osobní prohlídce posoudí, zda je vůbec možné na střechu panely instalovat. Pokud je střecha vhodná, doporučí posléze, jak velký výkon elektrárny bude potřeba.

Jak podnikatel zjistí, že je právě jeho podnik vhodný na instalaci fotovoltaiky, jaké podmínky musí stavba splňovat, jak instalace probíhá a nebude nutné během práce přerušit provoz? Odpovědi na tyto a další otázky z oblasti fotovoltaiky pro podnikatele s malými provozovnami najdete v dalším Videobizu serveru Podnikatel.cz.

Rozhovor také v podcastu

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).