Hlavní navigace

Naděje umírá poslední, platebních bran by se #EET nakonec týkat nemusela

22. 11. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
E-shopům a dalším podnikatelům svítá naděje, že by se elektronická evidence tržeb (EET) nakonec nemusela týkat platebních bran.

Dnes totiž Asociace pro elektronickou komerci (APEK) informovala, že se její šéf Jan Vetyška sešel s ministrem financí Andrejem Babišem, aby projednali problematické body elektronické evidence tržeb (EET) ve vztahu k e-commerci. Mezi ně patřily i platební brány, které by podle APEK neměly pod EET spadat.

Zveřejněná metodika nepomohla

O nejasnostech ohledně platebních bran a EET se ví již dlouho. Finanční správa sice před 10 dny vydala nový metodický pokyn, jasno tím ale do celé problematiky nevnesla. Vyjádření v rámci metodiky je totiž natolik nejasné, že běžný podnikatel výkladu rozumět nemůže. V případě platebních bran je nutné vyhodnotit, zda je příslušný převod peněžních prostředků uskutečněn způsobem dle § 3 odst. 1 písm. c) bod 3. nebo písm. d) bod 3. zákona o platebním styku a jsou tak splněny formální znaky dle § 5 písm. b) nebo písm. e) zákona o evidenci tržeb. V ostatních případech bezhotovostních převodů formální znaky evidované tržby splněny nejsou a platby realizované tímto způsobem tedy nebudou evidenci tržeb podléhat, uvádí se v metodickém vyjádření.

Čtěte více: Další zmatky kolem platebních bran a #EET. Nová metodika podnikatelům nepomůže

Brand24

Teď ale internetovým podnikatelům svitla naděje, že by mohly být platební brány z evidence vyloučeny. Lobuje za to APEK, jejíž výkonný ředitel Jan Vetyška se včera sešel s ministrem financí Andrejem Babišem a jeho týmem. Jednání se týkalo především právě platebních agregátorů, které fungují na principu poskytovatele platebních služeb.

Podle názoru APEK by tyto platby neměly spadat pod EET, jelikož se v podstatě jedná o platbu formou převodu z účtu na účet. Obchodník totiž dostává finanční prostředky v úhrnu najednou od provozovatele platební brány na svůj účet, nepřijímá tak jednotlivé on-line platby za každou objednávku zvlášť. Věřím, že naše schůzka byla plodná a že jsme na dobré cestě, jak přístup k EET a internetovým obchodům zjednodušíme. Byla by velká škoda omezovat například nabídku on-line platebních metod, které jsou pro zákazníky nejpohodlnější, doplnil Vetyška, podle kterého budou jednání s ministerstvem financí a Generálním finančním ředitelstvím pokračovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).