Hlavní navigace

Návrh výjimky pro malé podnikatele: Místo #EET speciální účtenky od ministerstva

23. 2. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Drobní podnikatelé by se mohli vyhnout EET. Místo toho by museli používat papírové účtenky od ministerstva a jednou měsíčně poslat úřadům údaje o tržbách.

Zároveň chce ministerstvo zavést EET pro podnikatele z třetí a čtvrté vlny, jejichž náběh zrušil Ústavní soud. Počítá s tím návrh novely zákona o EET, o kterém dnes informovala ČTK.

Místo EET papírové účtenky od ministerstva

Ministerstvo financí již připravilo novelu zákona o evidenci tržeb, kterou mimo jiné reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu, který část evidence v prosinci zrušil. Nově chce ministerstvo zavést výjimku (tzv. zvláštní režim) pro podnikatele s nízkými příjmy, kteří nejsou plátci DPH. Konkrétně by se týkala neplátců DPH, kteří nemají více než jednoho zaměstnance a zároveň jejich příjmy z evidovaných tržeb nepřesahují za posledních 12 kalendářních měsíců 200 000 korun a počet evidovaných tržeb za posledních 12 kalendářních měsíců nepřesahuje 500.

Tito podnikatelé by sice dostali výjimku z EET, ale evidenci by se úplně nevyhnuli. Museli by totiž využívat papírové účtenky poskytnuté ministerstvem financí a jednou měsíčně posílat finanční správě údaje o tržbách. Podnikatel by pak nesměl vydávat jiné účtenky než od ministerstva.

Čtěte také: MF chystá novelu zákona o EET. Možných variant u výjimek je hned několik

EET by se měla týkat i 3. a 4. vlny

Novela chce rovněž zavést EET pro podnikatele z třetí a čtvrté vlny, kteří se původně měli zapojit do evidence během letošního roku. Náběh posledních dvou vln však zrušil Ústavní soud. S ohledem na obvyklou délku legislativního procesu nelze očekávat, že by měla vzniknout povinnost evidovat tržby i pro podnikatele ze třetí a čtvrté fáze dříve než v první polovině roku 2019. Přesný termín však bude samozřejmě záviset na délce legislativního procesu, sdělilo na dotaz ČTK ministerstvo financí.

Ústavní soud rovněž zrušil povinnost uvádět na účtence DIČ. Ministerstvo ovšem navrhuje opět DIČ na účtenku vrátit, nemělo by se to ale týkat případů, kdy toto číslo obsahuje rodné číslo poplatníka. Změny by se měly dotknout také tržeb, kterých se evidence týká. Nově by EET podléhaly jen tržby uskutečněné na území ČR a osvobození od EET by se také mohly dočkat tržby z hazardních her.

Součást novely zákona o evidenci tržeb tvoří i úprava zákona o DPH. Ministerstvo by rádo přesunulo některé služby z 15procentní do desetiprocentní sazby DPH. Jde například o stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby, vodné a stočné nebo prodej řezaných květin.

Čtěte také: Co rozhodnutí Ústavního soudu znamená? Změny #EET v otázkách a odpovědích

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).