Hlavní navigace

Návrháři EET zamrzli v době před deseti lety, tvrdí ajťák

26. 5. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek
IT architekt rozkrývá technickou část elektronické evidence tržeb a už dopředu varuje na předražený systém, který označuje za autentizační onanii.

Ještě nikdo tak detailně nerozkryl technickou část elektronické evidence tržeb jako Luděk Rašek, open positive IT architekt. Podle něj se Finanční správa rozhodla nadále investovat do zastaralého systému, kterému morální životnost skončila již před deseti lety.

Jak Rašek upozorňuje v článku pro server Lupa.cz (sesterský portál serveru Podnikatel.cz), takové rozhodnutí by se dalo pochopit, pokud by bylo méně nákladné. Bohužel prokazatelně se o méně nákladné řešení nejedná.

EET je zabijákem uživatelské přívětivosti

Z pohledu uživatele navíc poukazuje na to, že systém bude zbytečně komplikovaný i pro samotné podnikatele. Ti budou muset dle harmonogramu EET požádat o autentizační údaje. V praxi to bude znamenat to, že všichni poplatníci, kterých se to týká, tak budou muset vstoupit na daňový portál, přihlásit se údaji získanými datovou schránkou nebo návštěvou FÚ, následně projít procesem vytvoření žádosti o certifikát (portál by měl poskytnout prostředky) nebo importem žádosti o certifikát, odesláním žádosti, stažením vydaného certifikátu a jeho importem do cílového zařízení.

Takový návrh je zabijákem jakékoli uživatelské přívětivosti. Samo využití certifikátů je z hlediska logiky věci absurdní. Použití certifikátů v EET je svého druhu autentizační onanie, tvrdí Luděk Rašek. 

Čtěte více na Lupa.cz: Jak EET vidí ajťák aneb Draze zaplacená vražda uživatelské přívětivosti

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).