Hlavní navigace

Normativy klesly, OSVČ s paušální daní však stále snadno získají příspěvek na bydlení

16. 2. 2024
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Podnikatel.cz s využitím DALL-E
Normativní náklady na bydlení se sice od roku 2024 snížily, OSVČ s paušální daní však i nadále snadno dosáhnou na příspěvek na bydlení.

U paušální daně se OSVČ totiž vždy započítává jako příjem 50 % z průměrné měsíční mzdy. Reálně tak OSVČ může mít klidně měsíční zisk například 80 000 Kč, ale z pohledu úřadů a dávek jde jen o 20 100 Kč.

Jak se počítají příjmy OSVČ

Jak už server Podnikatel.cz informoval před dvěma lety, OSVČ s paušální daní dosáhnou poměrně snadno na příspěvek na bydlení (a další obdobné dávky, kde se testuje příjem). OSVČ sice dokládají svůj příjem daňovým přiznáním za předchozí zdaňovací období, pokud se však jedná o OSVČ s paušální daní, která přiznání nepodává, za příjem se jí pak počítá dle § 5 zákona o státní sociální podpoře fikce příjmů, a to ve výši 50 % z průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství. Tato částka činí od loňského července 20 100 Kč za každý měsíc rozhodného období. 

OSVČ s paušální daní klesne příspěvek na bydlení, stále na něj ale lehce dosáhnou Přečtěte si také:

OSVČ s paušální daní klesne příspěvek na bydlení, stále na něj ale lehce dosáhnou

Normativy od roku 2024 klesly

V loňském roce sice normativy mimořádně vzrostly, od letošního ledna však opět klesly na původní úroveň. I nadále nicméně platí rozdělení normativů podle velikosti obce do 3 skupin. V první kategorii je Praha a Brno, ve druhé města nad 70 tisíc obyvatel a ve třetí ostatní obce. Stejně tak zůstává dělení dle počtů členů domácnosti.

Čtěte více na Finance.cz: Jak OSVČ v režimu paušální daně dosáhnou na příspěvek na bydlení

Kdo má nárok na příspěvek na bydlení

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).