Hlavní navigace

Od zítřka musí hospody zavřít ve 20 hodin, omezí se i výdejní okénka

8. 12. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Zneužívají prodej prostřednictvím výdejních okének, tak je zaříznou. Od zítřka, tedy středy 9. prosince, musí restaurace a bary zavřít ve 20 hodin.

Vláda přichází s dalšími změnami v krizových opatřeních. Týkají se provozu restaurací a barů, posléze i výdejních okének. Změny se dotknou také konzumace alkoholu na veřejnosti. 

Od středy 9. prosince bude opět platit zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. Současně s tím začne platit i zákaz jeho prodeje s sebou z výdejních okének či z restaurací a také na trzích a v tržnicích. 

Restaurace a další provozovny stravovacích služeb budou muset zavřít už ve 20 hodin a nebudou smět po této hodině provozovat ani výdejní okénko. Důvodem je podle ministra zdravotnictví Blatného časté zneužívání prodeje z okének během nočních hodin. 

Zpřísní se postihy za porušování opatření

Vláda posílá do Parlamentu také novelu zákona o krizovém řízení a související návrh zákona o pravomoci Policie České republiky a obecní policie postihovat porušení krizových opatření a mimořádných opatření nařízených v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru SARS CoV-2 na území České republiky. 

Ukázalo se, že podle stávající legislativy je obtížné postihovat právnické a podnikající fyzické osoby za porušení krizových opatření a že pokuty, které je možné uložit za tyto prohřešky fyzickým osobám, jsou ve srovnání s jinými přestupky nízké. Proto je chce vláda navýšit až na 50 000 korun. Kontrolu dodržování krizových opatření návrh svěřuje Policii ČR a obecní policii a současně umožňuje těmto orgánům ukládat za porušení krizových opatření sankce formou příkazu na místě.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).