Hlavní navigace

Omezení povinnosti pro povinný audit dle připravené novely zákona o účetnictví

20. 3. 2024
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Novela zákona o účetnictví, která by měla být účinná od roku 2025, přinese mnoho novinek. Pokud účinnosti nabude dle návrhu, měla by v zákoně mimo jiné posunout i limity pro povinný audit, a to už od roku 2025.

Novela zákona o účetnictví, která by měla nahradit dosavadní znění zákona již od příštího roku, by měla kromě modernizace účetnictví také pozměnit některé ze zažitých účetních metod, snížit administrativní zátěž a zajistit kompatibilitu s mezinárodními účetními předpisy. Jednou z novinek, kterou zákon o účetnictví přinese, je posunutí hranic pro povinný audit.

Účetní závěrka v zákoně o účetnictví

Všechny účetní jednotky sestavují tzv. účetní závěrku, zpravidla potom k rozvahovému dni. V takovém případě se jedná o tzv. řádnou účetní závěrku. Zákon o účetnictví však stanovuje i jiné okamžiky, ke kterým se účetní závěrka sestavuje. V takovém případě se potom jedná o mimořádnou nebo mezitímní účetní závěrku.

Účetní závěrka se sestavuje z účetních výkazů a jedná se o nedílný celek, který je složen z rozvahy, výkazu zisků a ztráty a dále přílohy. Některým účetním jednotkám však zákon o účetnictví stanovuje povinnost sestavovat i další výkazy – výkaz o změnách ve vlastním kapitálu nebo přehled o peněžních tocích. Některé účetní jednotky mají navíc povinnost nechat ověřit účetní závěrku auditorem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).