Hlavní navigace

Otevírají se zahrádky. Víme, jaká se na nich uplatní DPH na pivo, nealko a jídlo

11. 5. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ode dneška mohou restauratéři otevřít zahrádky. Jak to bude s DPH na pivo, nealkoholické nápoje a jídlo, když zatím musí být zavřené vnitřní prostory?

1. května se sice snížila sazba DPH na čepované pivo v restauracích a na stravovací služby (tedy na nealko a jídlo podávané v restauracích) na 10 %, restaurace však zatím toto snížení nemohly využít. Až do dnešního dne totiž restaurace mohly kvůli koronaviru vydávat jen skrze okénko s sebou a nešlo tedy o restaurační službu, nýbrž o dodání zboží s vyšší sazbou daně. Dnešním dnem mohou otevřít zahrádky, jak to na nich bude s DPH?

Jídlo a pití s sebou = vyšší daň

Na začátku května měly původně odstartovat poslední dvě vlny EET a také klesnout DPH na vybrané zboží a služby. Zatímco EET se kvůli koronaviru nakonec odložila do konce roku, ke snížení DPH došlo podle původního plánu. Mezi služby a zboží, u kterých DPH klesla na 10 %, patří i restaurační služby a v rámci nich i točené pivo. Až do dnešního dne však mohly restaurace fungovat jen na principu “take away” a sníženou sazbu tak nemohly využít. V situaci, kdy byl provoz restaurací uzavřen a docházelo k dodávání jídel a nápojů tzv. „přes okénko“, tedy do plastových, papírových aj. obalů, přičemž jídlo a nápoje byly určeny ke konzumaci mimo prostory stravovacího zařízení, se z pohledu zákona o DPH jednalo o dodání zboží (potravin, alkoholických nápojů atp.) a na toto dodání se aplikovala sazba, jako by šlo o klasický „nákup“ jako například v supermarketu. V zásadě jde tedy o sazbu 15 %, resp. 21 %, vysvětlil daňový expert Jan Molín.

Ode dneška pak mohou být otevřené i zahrádky. Původně se uvažovalo, že by se u nich například zakázaly toalety či obsluha, nakonec však v tomto ohledu žádný příkaz není. Restaurace musí “jen” umístit stoly tak, aby mezi jednotlivými zákazníky u různých stolů byly aspoň 1,5metrové mezery, pravidelně stoly a sezení dezinfikovat či zajistit, aby pracovník provozovny, který má tělesnou teplotu 37 °C a vyšší nebo jiné příznaky onemocnění COVID-19, nebyl v provozovně. Vnitřní prostory restaurací musí zatím zůstat veřejnosti (s výjimkou toalet) uzavřené.

Čtěte více: Od pondělí se otevřou restaurační zahrádky. Jaká pravidla je nutné dodržet?

I zahrádka bez obsluhy může uplatnit sníženou DPH

Řada restaurací tak pojede ve zvláštním režimu a ačkoli zahrádku otevřou, nebudou na ní obsluhovat. Podle odborníků by však jakékoli omezení nemělo hrát, co se sazby DPH týče, roli a i v případě zahrádek bez vnitřních prostor restaurací se bude uplatňovat snížená 10% sazba DPH na čepované pivo, nealkoholické nápoje a jídlo.

Stravovací službu lze totiž obecně definovat tak, že se jedná o plnění, které je doprovázeno (doplněno) různými podpůrnými službami, které mají za cíl umožnit zákazníkovi okamžitou spotřebu dodaného jídla nebo nápojů. V případě zahrádek se jedná o vymezený prostor, který host využívá ke konzumaci nápojů či jídla. Hlavní kritérium pro posouzení restaurační služby je tak splněno. Stále tedy platí, že host sedí v prostorách restaurace, probíhá aktivní interakce mezi hostem a obsluhou, jídlo či pití je podáváno na talíři či ve sklenici, jejich mytí a následné použití zajišťuje obsluha, doplnil serveru Podnikatel.cz Martin Bortlík, manažer daňových sporů společnosti Apogeo.

Podle odborníků nemohou případné restrikce ze strany státu způsobit změnu v posouzení, zda se jedná o restaurační službu, či nikoliv a jít k tíži provozovateli. Ztotožňuji se s názorem, že pokud kvůli opatřením mohou restaurace fungovat jen v omezeném režimu (třeba zahrádka bez obsluhy), pořád se fakticky jedná o stravovací službu, byť o takovou, která je dočasně omezena na své kvalitě a není (nemůže být) poskytována v plném rozsahu, uvedl Jan Molín.

Důležité je, jak by to vypadalo „normálně“

S tímto názorem souhlasí i finanční správa, podle které je nyní nutné rozlišovat provozovny, které by za běžných podmínek (tj. bez vládních omezujících opatření) naplnily podmínky restaurační služby. Tyto provozovny mohou v případě výše uvedeného prodeje určeného ke konzumaci na venkovním posezení uplatnit již 10% sazbu daně i za stávajícího stavu, podotkl Lukáš Heřtus z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství.

Odborníci i úřady se tedy shodují, že je jedno, v jaké šíří bude restaurační služba na zahrádkách poskytována. I v případě, pokud je zahrádka bez obsluhy, lze sníženou sazbu DPH uplatnit. Stále nicméně platí, že v případě, kdy půjde o prodej pití či jídla s sebou (a nebude tak konzumováno na zahrádce), měl by restauratér uplatnit vyšší sazbu DPH.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).