Hlavní navigace

Pivo v hospodách zdraží kvůli vyšší DPH. Víme, o kolik se zvýší ceny

4. 12. 2023
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Podnikatel.cz s využitím DALL-E
S tím, jak se čepované pivo posune z 10% do 21% sazby DPH, dojde i ke zdražení. Podle zástupců gastrobyznysu se nejspíše vyšší DPH plně promítne do ceny.

U nejlevnějších provozů to bude znamenat nárůst ceny piva pro zákazníky o 3 Kč, u dražších pak klidně může dojít ke zvýšení až o 8 korun. Rozdíly však budou mezi městy a vesnicemi a také u jednotlivých druhů piv.

U DPH budou zase pouze dvě sazby

Součást konsolidačního balíčku, který už jen čeká na zveřejnění ve Sbírce zákonů ČR, tvoří i úpravy DPH. Místo stávajících tří sazeb 10, 15 a 21 % se zavedou pouze dvě sazby 12 a 21 %. Zatímco u potravin bez nápojů, stavebních prací, dětských autosedaček nebo pohřebních služeb dojde ke snížení sazby na 12 %, u kadeřnických a holičských služeb, služeb autorů a umělců, sběru, přepravy a skládkování komunálního odpadu, opravy obuvi, kožených výrobků a kol, úklidových prací a palivového dřeva se sazba zvýší na 21 %.

Sazba DPH se zvýší například i na léky, které jsou aktuálně v 10% sazbě. Ze základní do snížené sazby DPH se přesouvá pouze příležitostná hromadná autobusová doprava osob. Výjimka bude platit pro knihy, které budou od DPH osvobozeny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).