Hlavní navigace

Podnikání podle karet a čísel? Český podnikatel se tomu nebrání

4. 3. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Umět se správně rozhodnout je základem úspěšného podnikání. Když není volba jednoznačná, poradí buď zkušenější, ale třeba i karty. Dá podnikatel na esoteriku?

Uzavřít obchod, investovat, nebo se vůbec do samotného podnikání pouštět? Odpovědi na tyto otázky ne vždy přicházejí samy a jednoznačně. Pokud selhává intuice, je dobré věci konzultovat s jinými. Nejlépe zkušenými. Nabízí se ale také cesta úplně jiná. Co si třeba nechat poradit od numerologů, anebo kartářů.

Čtěte také: Konzultant váš byznys nepotopí, pomůže vám. Začněte ho konečně poslouchat


www.isifa.com

Zájem o mé služby jakožto kartářky podnikatelé mají. Chodí probrat své problémy, potvrdila pro server Podnikatel.cz kartářka Marie Cajthamlová. Podle jejích slov se otázky týkají nejčastěji potenciálu nového nápadu na podnikání. Zajímají se také o to, zda mají obor, ve kterém podnikají a příliš to nefunguje, zrušit a začít něco nového, nebo jen udělat nějaké změny, které obchod znovu rozhýbou. Personální rozhodování, budoucí pohyb akcií a investice. 

Ptali jsem se v řadách podnikatelů, zda mají podobnou zkušenost. Zda sami někdy využili služeb kartářů či numerologů. Většina oslovených podobný způsob pomoci v rozhodování nezkusila. Někteří ji zcela zatracují, jiní si ji dokáží připustit. 

Mystická pomoc těm, co si neví rady

Dála Musil, marketingový konzultant

K takovému kroku se pouští podle mého názoru jen lidé, kteří si nevědí rady s podnikáním, anebo naopak neví, co s penězi. Osobně jednoho takového podnikatele znám a dobře vím, kde má jeho firma slabá místa. Bohužel, místo toho, aby se snažil chyby napravit, sází mj. právě na různou „mystickou“ pomoc. Výsledek je takový, že ztráta firmy se ještě rychleji prohlubuje.

Poradna s daňovým poradcem

Zeptejte se, jak na daňové přiznání. Odpovídá Jan Molín, daňový poradce a člen Prezidia Komory daňových poradců České republiky.

 

Proč nevyzkoušet, ale určitě nepodléhat zcela

Lubomír Šantrůček, podnikatel v zemědělství

Netajím se tím, že jsem už podobné služby jednou využil. Ale není to tak, že bych se na základě toho rozhodoval zcela. Vlastně jsem si to jen nechal potvrdit. Věděl jsem, že do toho či onoho mám jít. Intuice pracuje vždy a mělo by se na ni sázet.

Spoléhat na vyšší moc je hloupost

Martin Kysela, Blue Vision, s.r.o.

Jsem přesvědčený, že do exaktního prostředí patří exaktní věda. Svět obchodu a financí takovým exaktním prostředím v zásadě je. Osobně nejsem zastáncem esoterických věd a nemyslím si, že by měl rozumný člověk ve svých rozhodnutích spoléhat na “vyšší moc” či jakékoliv imaginární vlivy, na něž přenáší svou vlastní zodpovědnost a rozhodování.

Čtěte také: Buďte podnikatelem, nestaňte se arogantním idiotem

Někomu pomůže psycholog, někomu numerolog

Cristina Muntean, Media Education CEE

Každý podnikatel se obrací na takové zdroje podpory, jaké s ním rezonují. U někoho to může být finanční investor, u někoho partner, u někoho psychoterapeut nebo farář, a u někoho to může být kartářka nebo numeroložka. Není ale v pořádku, pokud se člověk bezhlavě rozhoduje podle doporučení někoho jiného než na základě faktů a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Vysvětlovat investorovi nebo bance, že se firma dostala do bankrotu protože numeroložce zrovna nevyšel výpočet šťastných čísel, by asi málokomu prošlo před soudem.

Když už rozumové chápání nestačí

Jaroslav Průša NEXT-L GROUP s.r.o.

Kartáře a numerology jsem dosud v podnikání nevyužil, ale znám úspěšné podnikatele a manažery, kteří ano. Pravděpodobně tak chtějí získat vhled do situace, který jde za rámec jejich racionálního porozumění dané situaci, přiznává

WT100

Raději než na mystično vsadím na intuici

Michal Jirek, Cerstvakava.cz

Nikdy jsem podobných služeb nevyužil ani pro podnikání, ani pro jakékoli osobní záležitosti, ale zároveň si nemyslím, že jsou nesmyslné a nemohou fungovat. Sice neznám nikoho, kdo by využil numerologii, astrologii či jiné podobné vědy v byznysu, na druhou stranu znám mnoho lidí, kteří jich využívají v osobním životě a občas až „strašidelně“ jim fungují a vycházejí. Z toho důvodu je nechci nijak zavrhnout, ale já osobně dám raději na vlastní zkušenosti a intuici.

Autor článku

Jana je redaktorkou a korektorkou Podnikatel.cz. Hlídá a píše aktuální zprávy z byznysu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).