Hlavní navigace

Koruny, děkujeme, odejděte! Podnikatelé chtějí platit eurem

4. 1. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Podnikatelé si přejí euro. Spatřují v jeho přijetí více výhod, než nevýhod. Současně ale kritizují negativní postoj vlády k vyhlášení konkrétního termínu. Jako boj s větrnými mlýny také musí připadat řadě odborníků snaha vyvracet v Česku pevně zakořeněné mýty spojené s jednotnou evropskou měnou.

Euro je jednotná měna už 15ti členských států Evropské unie, které společně tvoří eurozónu. Naše republika se při podpisu přístupových smluv zavázala jednotnou měnu též přijmout, ale zatím se neví, kdy se tak stane. O způsobu zavedení a jeho dopadech na podnikatele pojednával článek Euro může být pro podnikatele ziskové. Zatímco politici v souvislosti s eurem váhají a mlží, podnikatelé už mají jasno.

Podnikatelé chtějí euro

Při příležitosti konání konference k zavedení eura uspořádala Hospodářská komora mezi českými firmami anketu na téma jednotné měny u nás. Výsledky byly jednoznačné. Takřka 3/4 dotazovaných byly pro zavedení eura do roku 2012. Potěšující informací je, že většina respondentů se považuje za připravené a dobře obeznámené s možnými riziky a nevýhodami přijetí eura. V zásadě je informovanost dostačující, v tom netkví hlavní problém zavádění eura. Kdo chce, najde si dostatek informací, řekl k tomu pro business server Podnikatel.cz Karel Havlíček, místopředseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR).

Nedostatečnou připravenost a podporu vidí firmy hlavně na straně státu. A co podnikatelům nejvíce vadí na postoji vlády k euru? Definitivní stanovení data. Bude to přirozeně cíl, ale s plnou odpovědností těch, kteří tento cíl vytýčí, odpovídá Karel Havlíček. Jenže určení termínu není tak jednoduchá záležitost, jak si někteří představují. Navíc česká ekonomika má ještě stále co dohánět. Nejprve musí dojít k provedení nezbytných reforem, zejména penzijního, zdravotního systému, což následně povede k ozdravení veřejných financí čili zlepšení hospodaření státu, poznamenal pro business server Podnikatel.cz Pavel Zúbek z Odboru komunikace ČNB.

Další důležitou podmínkou pro zavedení eura je dosažení většího ekonomického souladu české ekonomiky s eurozónou (zejména sladěnosti hospodářského cyklu, dosažení větší pružnosti na českém trhu práce, atd.). Teprve poté bude česká ekonomika schopná realizovat všechny výhody plynoucí ze zavedení jednotné měny euro.

Přijetí eura – ekonomická, ne politická otázka

AMSP ČR ve svém vyjádření k přijetí eura kritizuje politiky, že z přijetí eura dělají politickou otázku, místo aby se soustředili na hospodářské faktory. Podle AMSP ČR by se veřejná debata měla soustředit hlavně na ekonomické souvislosti eura, které se dají celkem přesně určit. Především by se měly pečlivě porovnávat všechna pro a proti.

Hlavní výhody:

  • Vyšší cenová transparetnost
  • Eliminace kurzového rizika a poplatků na výměnu měny v rámci eurozóny (dovozy,vývozy)
  • Snížení transakčních nákladů
  • Z dlouhodobého hlediska euro přispívá pozitivně k zvyšování ekonomického růstu, prostředí nízkých úrokových sazeb a zvyšování finanční integrace, což jsou faktory příznivě ovlivňující fungování podniků
  • Integrace do hospodářských struktur
  • Zvýšení mezinárodního obchodu
  • Stabilita cen a nízká inflace

Hlavní nevýhody:

  • Ztráta autonomní měnové politiky
  • Vynaložení jednorázových nákladů nutných pro adaptaci podniků na euro (zejm. náklady na úpravu IT systémů, účetnictví)
  • S vyšší cenovou transparentností možné zvýšení konkurenčních tlaků

Zaměřme se nyní na několik konkrétních výhod a nevýhod. Eliminace kurzového rizika by měla podpořit firmy při exportování. Přestanou se totiž obávat ztrát spojených s kurzovými výkyvy. Opačný pohled na to mají samozřejmě dovozci, kteří v současnosti vydělávají na silné koruně. Po zavedení eura se také zvýší o několik procent mezinárodní obchod. Díky transparentnosti trhu a větší konkurenci se možná přitíží některým méněkonkurences­chopným výrobcům, ale trhu (potažmo spotřebitelům) obecně dobrá srovnatelnost cen prospěje. Kromě již zmiňovaných výhod se často zapomíná na další pozitivní faktor pro všechny občany, a to na odpadnutí nutnosti výměny peněz při cestách do zemí, kde se platí eurem.

Inflace a zdražení je mýtus

Z různých průzkumů vyplývá, že se obyvatelé i podnikatelské subjekty obávají zvýšení inflace a zdražení. Ani k jednomu by ale dojít nemělo. U současných členů eurozóny došlo vlivem zavedení eura pouze k minimálnímu zvýšení cen (o cca 0,2% z celkové inflace v eurozóně v r. 2002, která činila 2,3%), uklidňuje Pavel Zúbek. Nedá se ale vyloučit, že někteří prodejci nevyužijí zavedení eura ke zvýšení cen. Tomu by mělo zabránit dvojité označování cen (podrobný popis přechodu koruny na euro viz Euro může být pro podnikatele ziskové) a spotřebitelské organizace, které se chystají přechod na euro pečlivě ohlídat.

Brand24

Dalším často zmiňovaným negativem je ztráta pravomocí centrální banky. Vstupem do eurozóny bude sice část pravomocí ČNB, zejména v oblasti měnové politiky, převedena na Evropskou centrální banku, ale guvernér centrální banky se bude na měnově-politických rozhodnutích podílet (stane se členem Rady guvernérů ECB). Vzhledem k tomu, že již nebudeme provádět samostatnou měnovou politiku, je o to důležitější, aby dobře fungovala fiskální politika (tj. hospodaření státu) a byla schopna absorbovat případné ekonomické šoky, kterým může být naše ekonomika v budoucnu vystavena, dodal pro business server Podnikatel.cz Pavel Zúbek. Řada dosavadních činností ČNB zůstane i nadále v plné kompetenci centrální banky. Jedná se zejména o oblast výkonu dohledu nad finančním trhem, platební styk a peněžní oběh.

I kdyby se vláda rozhodla přijmout euro co nejdříve, systém zavádění jí neumožňuje dřívější přijetí než v roce 2012. Navíc se dá vzhledem k jejímu současnému postoji očekávat spíše pozdější termín.

Euro by se mělo zavést v České republice:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).