Hlavní navigace

Podnikatelé na “nové odpadové” zákony doplatí, tvrdí Hospodářská komora

18. 5. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Současný odpadový zákon by měly nahradit dva nové předpisy. Podle Hospodářské komory však na pravidla, která zavádějí, podnikatelé doplatí.

Ministerstvo životního prostředí chce nastavit nová pravidla pro nakládání s odpady. A to jak pro občany, obce, tak i pro firmy. Současný odpadový zákon tak mají nahradit dva nové předpisy. Zákon o odpadech a zákon o výrobcích s ukončenou životností.

Čtěte také: Produkujete při podnikání odpad? Běžné popelnice jen tak využívat nemůžete

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Nové odpadové zákony budou mít negativní vliv na podnikatele.

Podle slov prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého však budou mít nová pravidla na podnikatele negativní dopad: Očekávaný dopad na živnostníky v některých bodech představuje až 50% navýšení nákladů. První chybný předpoklad ekonomické analýzy, jež zásadním způsobem ovlivňuje podnikatele, je nerealistický nárůst počtu živnostníků zapojených do odpadových systémů měst a obcí. Druhý chybný předpoklad ovlivňující celkově špatnou kvalitu ekonomické analýzy je celkový pokles množství odpadů, který není nikterak smysluplně odůvodněn.

Mohlo by vás zaujmout: Up-cycling je ekologický a nabízí spoustu nápadů pro podnikání. Co to je?

dan_z_prijmu

Na základě návrhu se počítá s postupným zvyšováním poplatku za skladování tun odpadu, který se zřejmě dotkne jak občanů, tak také firem. Firmám také vznikne povinnost pojistit zařízení pro nakládání s odpady kvůli ochraně životního prostředí, aby v případě, že firma zanikne, nezůstal odpad a následná likvidace na státu. Drobným živnostníkům se má ulevit v případě hlášení nebezpečného odpadu. Jejich limit se zvýší ze 100 kilogramů na 600 kilogramů.

 

Potřebujete radu od odborníka? Využijte našich odborných poraden.

Připomínky k věcnému záměru zákona o odpadech má také Česká asociace odpadového hospodářství, která na svém webu uvádí: Základním problémem věcného záměru zákona o odpadech jsou citelné finanční dopady na občany i na průmysl. V zákoně se počítá s dokonce několikanásobným zdražením zákonných poplatků za skládkování, které se promítnou do poplatků, které platí občané a firmy. Pro podporu recyklace, úpravy odpadů a další omezení skládkování by postačovalo zdražení z nynějších 500 Kč na finálních maximálně 700 Kč. Vyšší zdražení je nutné pro podporu nových spaloven odpadů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).