Hlavní navigace

Poradna: Daň z nemovitostí nemusíte platit složenkou

26. 5. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Každému poplatníkovi daně z nemovitostí by měla od finančního úřadu dorazit složenka. Daň však nemusíte platit poštou, nýbrž ji můžete uhradit i jinými způsoby, včetně internetového bankovnictví.

Platba daně z nemovitostí přes internetové bankovnictví

Je možno platit daň z nemovitosti internetovým bankovnictvím nebo budu nucen vystát na poště stohlavou frontu s čekateli na sociální dávky?

Můžete samozřejmě platit i internetovým bankovnictvím. Ať už se rozhodnete zaplatit daň jakoukoli cestou, myslete na to, že v den splatnosti musí mít finanční úřad už peníze na svém účtu. Pokud tedy zvolíte platbu poštou či bankou, zadejte příkaz s dostatečným předstihem. Přestože byste daň z nemovitostí měli mít zaplacenou do 31. května, díky daňovému řádu máte pětidenní ochrannou lhůtu, ve které vám od finančního úřadu nehrozí žádné sankce. Úrok z prodlení vzniká počínaje pátým pracovním dnem následujícím po dni splatnosti. Čtěte více: Jak a dokdy zaplatit daň z nemovitostí za rok 2011?

Dohoda o provedení práce a dovolená

Chtěla bych se zeptat na jednu informaci. Jedná se o jakéhokoliv zaměstnance, který uzavře smlouvu neboli dohodu o provedení práce na rok. Má náležité právo dostat zákonem přiznání neboli slevu na daních? A jak je to s dovolenou, zda nějakou má, pokud je na dohodě o provedení práce.

Zaměstnanec, který podepíše prohlášení k dani (růžový papír) a současně toto prohlášení nepodepíše ve stejném období u jiného zaměstnavatele, má nárok na slevu na dani v případě dohody o provedení práce i dohody o pracovní činnosti. U dohody o provedení práce nelze (na rozdíl od dohody o pracovní činnosti) sjednat nárok na řádnou dovolenou. Nezapomeňte na limity rozsahu práce u obou dohod. Čtěte více: Dohoda o provedení práce se v roce 2011 mění.

Škoda způsobená zaměstnancem

Mám dotaz ohledně škody, kterou nám způsobil zaměstnanec. Jedná se o to, že řídil služební vozidlo a neopatrností urazil zrcátko u spolujezdce. Co vše musíme podniknout, aby nám zaměstnanec škodu uhradil? Pojistku odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnavateli samozřejmě nemá. Povinné ručení i havarijní pojištění samozřejmě máme, ale pokud bychom uplatňovali z pojistek, pojišťovna by nám příští období snížila bonusy a platili bychom vyšší pojistné (myslím). Můžeme tedy sepsat dohodu o náhradě škody?

Uraženo bylo zrcátko spolujezdce. Mělo by být uhrazeno z povinného ručení (pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla). Obecně je náhrada škody způsobené zaměstnancem řešena v § 263 zákoníku práce. Se zaměstnancem se sepíše uznání škody nebo písemná dohoda o způsobu náhrady škody. Je otázkou, zda bude zaměstnanec za těchto podmínek s úhradou škody souhlasit. Soudně byste zřejmě neobstáli, protože škoda měla být přednostně uhrazena z povinného ručení (bez ohledu na následné snížení bonusů). Může být také sepsána dohoda o srážkách ze mzdy (v případě vyšších částek). Pokud zaměstnanec svou odpovědnost k náhradě škody neuzná, vymáhá se soudní cestou (opět zpravidla při vyšších částkách).

Krácení dovolené kvůli mateřské

Chtěla bych se zeptat, zda se mi bude krátit dovolená, pokud začátkem července nastoupím na neschopenku z důvodu rizikového těhotenství.

Dovolená se krátí dle § 223 zákoníku práce za prvých 100 zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 zameškaných směn rovněž o jednu dvanáctinu z celkového nároku. To platí jen pro nemoc. Mateřská dovolená je považována za výkon práce. Pokud nastoupíte čerpání dovolené bezprostředně po skončení mateřské, za mateřskou se vám krátit nebude. Čtěte více: Jak na čerpání řádné dovolené po mateřské?

Daně x

HPP+ŽL na stejný obor činnosti

Na HPP pracuji jako programátor u jedné firmy. Rád bych to samé dělal na živnostenské oprávnění jako VPP. Předpokládám, že je nutné schválení tohoto od mého současného zaměstnavatele, abych mohl jako vedlejší činnost dělat v podstatě to samé, co dělám na hlavní poměr. Je někde popsané, jak má ta žádost vypadat, co obsahovat apod.? Je to jen formalita, nebo mi může zaměstnavatel tuto činnost úplně zakázat či dát nějaká omezení?

Zaměstnanec může podnikat ve stejném oboru jen s předchozím písemným souhlasem zaměstnavatele. Ten si může v souhlasu stanovit omezení, souhlas neudělit vůbec nebo jej následně odvolat (§ 304 zákoníku práce). Forma žádosti nebo souhlasu stanovena není. Můžete žádat např. formou dopisu, kde uvedete o jakou podnikatelskou činnost se jedná a nakolik je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).