Hlavní navigace

Potvrzeno: #EET začne fungovat od prosince, zákon vyjde ve Sbírce zákonů v dubnu

31. 3. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Jak senát, tak prezident si se schválením zákona o evidenci tržeb dali na čas a #EET tak odstartuje až v prosinci. Zákon vyjde ve Sbírce totiž v dubnu.

Termín účinnosti zákona, tedy reálného spuštění elektronické evidence tržeb (EET), se s konečnou platností přesouvá na prosinec. Jak zjistil server Podnikatel.cz, zákon o evidenci tržeb bude platný až v dubnu

Příslušný zákon podepsal včera prezident Miloš Zeman. Existovala tak reálná naděje, že by ještě dnes mohl vyjít ve Sbírce zákonů a tudíž by na spuštění EET mohlo dojít už v listopadu. Podle informací serveru Podnikatel.cz však zákon o evidenci tržeb dnes ve Sbírce zákonů publikován nebude

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

EET v restauracích a hotelích od 1. prosince.

Zákon o evidenci tržeb dnes publikován nebude

Potvrdila to nejdříve Finanční správa: Očekáváme, že zákon o evidenci tržeb vyjde ve Sbírce zákonů začátkem dubna. Spuštění evidování tržeb proto předpokládáme 1. prosince 2016, řekla serveru Petra Petlachová, mluvčí Finanční správy. 

Ta se však odvolá právě na termín publikace ve Sbírce zákonů, protože Finanční správa má povinnost se řídit zákonem, v němž je ustanoveno, že účinnost zákona o evidenci tržeb bude do sedmi měsíců od doby, co vyjde právě ve Sbírce zákonů. Tu má však na starosti Ministerstvo vnitra ČR, které definitivně určilo, že dnes se zákon publikovat nebude: Zákon nebude dnes publikován. Publikace se uskuteční v průběhu dubna. Přesný termín není znám, uvedla pro server Podnikatel.cz Martina Němcová, mluvčí ministerstva vnitra. 

Čtěte také: #EET a dobírka? Komplikovanější problematika, než se čekalo

Start EET bude dle zákona od 1. prosince

Je tak zcela jisté, že na základě zákonného opatření se ostrý start celého celého a mediálně sledovaného projektu odsouvá až na 1. prosinec

To už ostatně dříve naznačovala i náměstkyně ministra financí Alena Schillerová: Elektronická evidence tržeb by mohla začít fungovat pro ubytovací a stravovací služby od prosince 2016, řekla v pořadu Otázky Václava Moravce. 

Právě ubytovací a stravovací služby jsou v tzv. první vlně, která se s e-tržbami pojí. V druhé vlně, po 3 měsících od nabytí účinnosti zákona (1. března 2017), bude následovat maloobchod a velkoobchod. Následně 23 měsíců po vyhlášení zákona dopadne EET na ostatní činnosti vyjma těch v poslední fázi, například svobodná povolání, dopravu a zemědělství. Jako poslední přijdou na řadu vybraná řemesla a výrobní činnosti, což po upřesnění termínu vychází na 1. červen 2018.

Čtěte také: Přehledný harmonogram zavádění EET

Koho se bude týkat EET? 

EET budou muset vést všichni podnikatelé, kteří přijímají tržby v hotovosti (ale též platební kartou a dalšími podobnými prostředky). EET naopak nemusí řešit ti podnikatelé, kteří dostávají peníze jen bankovním převodem. Za evidovanou tržbu se považuje platba podnikateli, která je uskutečněna prostřednictvím:

  • hotovosti,
  • bezhotovostního převodu peněžních prostředků, k němuž dává příkaz plátce prostřednictvím příjemce, kterým je poplatník, který má tržbu evidovat,
  • šeku,
  • směnky,
  • jiných forem, které mají charakter obdobný formám podle písmen a) až d), nebo
  • započtení kauce nebo obdobné jistoty složené některým ze způsobů platby podle písmen a) až e).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).