Hlavní navigace

Pravicová vláda protlačila vyšší daně. Čtěte, co všechno vás čeká

9. 11. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: www.isifa.com
Napodruhé už vláda Petra Nečase s daňovým balíčkem zřejmě uspěje a podnikatelé musí očekávat od roku 2013 vyšší daně. Víme, co všechno se změní.

Vláda Petra Nečase zřejmě přežila další s krizových momentů a napodruhé schválila tzv. daňový balíček. Oproti prvnímu neúspěšnému projednávání došlo pouze ke kosmetickým změnám. Vzhledem k tomu, že pro návrh se vyslovilo 101 poslanců, dá se očekávat, že sněmovna přehlasuje předpokládané veto senátu. Od příštího roku tak čeká řadu podnikatelů a občanů zvýšení daní. Přinášíme přehled, co se od roku 2013 kvůli balíčku změní.

DPH se zvýší na 15 a 21 procent

Zřejmě nejvíce se už řadu měsíců skloňovala problematika sazeb DPH. Nakonec vše zřejmě dopadne tak, jak předpokládal i server Podnikatel.cz, a obě sazby se zvýší o 1 procentní bod. Od roku 2013 by měla platit základní sazba DPH 21 % a snížená sazba DPH 15 %. Ke sjednocení DPH na 17,5 % by mělo dojít na začátku roku 2016. Kromě zvýšení sazeb dojde k i přesunům některých položek mezi oběma sazbami. Konkrétně se jedná o dětské pleny a zdravotnické pomůcky, které se přesunou do základní 21% sazby.

Čtěte také: Jaké sazby DPH budou platit v roce 2013? Tipujte s námi

Výdajové paušály se omezí

Daňový balíček pocítí také na svých bedrech řada OSVČ, které využívají výdajové paušály. Jejich výše se sice nemění, u činností spadajících do 30 a 40% paušálů však dojde k omezení. U 30% paušálu půjde uplatnit výdaje v maximální výši 600 000 korun a u 40% paušálu v hodnotě 800 000 korun.

Pro všechny podnikatele, kteří paušály využívají, navíc bude platit další novinka. Nebudou moci totiž využít slevu na manželku a daňové zvýhodnění na dítě. Zákon uvádí, že v případě, že součet dílčích základů daně, ve kterých OSVČ využije výdajový paušál, je vyšší než 50 % celkového základu daně, nemůže slevu a zvýhodnění využít.

Čtěte také: Máme návod, jak u nových výdajových paušálů nepřijít o některé slevy

Důchodci bez slev na dani

Omezení slev na dani postihne také pracující důchodce. Kdo pobírá starobní důchod, nebude moci v letech 2013 až 2015 uplatnit základní slevu na poplatníka. Média sice hovoří o tom, že se to týká i invalidních důchodců, ve schváleném zákoně je však uvedeno, že “…daň se nesnižuje u poplatníka, který k 1. lednu zdaňovacího období pobírá starobní důchod z důchodového pojištění nebo ze zahraničního povinného pojištění stejného druhu.” O invalidních důchodcích zákon vůbec nehovoří.

Čtěte také: Na věku nezáleží. Víme, jak podnikat v důchodu v roce 2012

Vyšší daň pro daňové ráje

Další novinkou v oblasti daně z příjmů se stane zvýšení srážkové daně pro zahraniční daňové rezidenty. Zatímco v současnosti pro ně sazba činí 15 %, od roku 2013 budou muset platit 35 %. Cílem tohoto opatření je omezit využívání daňových rájů.

Čtěte také: Zájem o daňové ráje opět vzrostl. Přečtěte si, co za tím stojí

Solidární příspěvek pro nejbohatší

Daňový balíček se dotkne i nejbohatších Čechů, jelikož pro ně zavádí tzv. solidární zvýšení daně. Od roku 2013 budou lidé, kteří pobírají měsíčně více než čtyřnásobek průměrné mzdy, platit 7 % příspěvek z rozdílu mezi příjmy a stropy sociálního pojištění.

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com

Napodruhé již koalice daňový balíček protlačila.

Pro nejbohatší se zvýší i zálohy na daň. Ty mají stoupnout rovněž o 7 % z rozdílu mezi příjmy a stropy. Solidární příspěvek by měl platit od roku 2013 do 2015. Někteří vládní poslanci to ale chtějí změnit a omezit působnost solidárního příspěvku pouze na příští rok.

Konec “zelené nafty”

Zákon nepotěší ani zemědělce, kterým příští rok sníží vratku zaplacené spotřební daně na naftu, kterou použili pro zemědělskou výrobu (tzv. zelenou naftu). Od roku 2014 navíc zelenou naftu úplně zruší.

Daň z převodu nemovitostí vyšší o jeden procentní bod

Od roku 2013 se o jeden procentní bod zvýší sazba daně z převodu nemovitostí, která bude nově činit 4 %.

Čtěte také: Jaká okresní města zvýší pro rok 2013 daň z nemovitostí? Máme komplexní přehled

Strop na zdravotní pojištění se zruší

V letech 2013 až 2015 se v neposlední řadě zruší stropy na zdravotní pojištění, které v současnosti činí 72násobek průměrné mzdy. V souvislosti s tím musí OSVČ počítat, že ani zálohy již nebudou limitovány nějakým maximem.

Čtěte také: Víme první, jak se mění zálohy pro zdravotní a sociální pojištění v roce 2013

Podnikatele balíček nepotěšil

Daňový balíček jako celek podnikatele příliš nepotěšil. Podle Svazu obchodu a cestovní ruchu ČR (SOCR) vyslala vláda českému spotřebiteli špatný signál. Podle svazu je zarážející, že zatímco centrální banka se snaží snížením sazeb ekonomiku rozhýbat, vláda dělá pravý opak. Vláda schválila zvýšení daní, čímž se bude snažit z lidí vyždímat do státní pokladny peníze, které není schopna vybírat efektivně a spravedlivě. Tento krok bude mít bohužel pouze kosmetický efekt, ale aktuální situaci rozpočtu vůbec neřeší. Lidé budou ještě více šetřit než dosud a výrobci i prodejci budou naopak muset zdražovat, protože vstupní náklady už nebudou schopni při aktuální výši marží pokrýt, uvedl SOCR ve svém stanovisku.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).