Hlavní navigace

Berou firmy i zaměstance bez praxe? Hledajíci práci a společnosti se neshodnou

30. 3. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 329515
Dvě třetiny firem tvrdí, že klidně přijmou i člověk bez předchozí praxe. Zkušenosti uchazečů o práci jsou však odlišné. Kdo z nich má pravdu?

Podle 41 % lidí, kteří hledají nebo hledali práci, je její získání bez předchozí praxe v oboru v podstatě nemožné. Dalších 15 % to považuje za obtížné a 12 % lidí tuto situaci neřeší a hledá si práci pouze v oboru, v němž praxí disponuje. Pouze třetina respondentů dokázala najít práci bez předchozí praxe v oboru. Vyplynulo to z březnového průzkumu serveru Jobs.cz, do kterého se zapojilo 873 lidí a 131 firem.

Firmy a uchazeči tvrdí něco jiného

Průzkum dále ukázal, že stejnou zkušenosti mají i absolventní a studenti posledních ročníků vysokých škol. Náš loňský průzkum ukázal, že plné tři čtvrtiny firem, které mladým lidem příležitosti dávají, jednoznačně preferují uchazeče s prokazatelnou, nejlépe oborovou praxí. Pro většinu studentů je však její získání velmi obtížné. Jen zhruba čtvrtina z nich ve svém oboru má dostatek příležitostí, doplnil Tomáš Ervín Dombrovský, tiskový mluvčí společnosti LMC, provozovatele portálů Jobs.cz a Prace.cz.

Samotné firmy však vidí situaci odlišně. Necelé dvě třetiny společností totiž tvrdí, že klidně přijmou zaměstnance bez předchozí praxe v oboru či pracovních zkušeností. Dalších 29 % firem přijímá absolventy bez praxe jen výjimečně a zbylých 10 % je nepřijímá vůbec. Čtěte také: Hledáte svého prvního zaměstnance? Čtěte, jak vést pracovní pohovor

Školy do praxe nepřipraví

Jak též ukázal loňský průzkum společnosti Deloitte, který se uskutečnil v peti zemích střední Evropy, jen polovina tuzemských studentů věří, že je vysoká škola připraví dostatečně do praxe. Necelé tři čtvrtiny studentů pak nejsou spokojeny s kvalitou přípravy na proces hledání zaměstnání. Z pěti zkoumaných zemí byly v oblasti přípravy na budoucí zaměstnání nejlépe hodnoceny univerzity v České republice a Lotyšsku, horší známky od studentů obdržely vysoké školy v Litvě, Polsku a na Slovensku, uvedla tehdy Václava Jersáková, ředitelka lidských zdrojů ve společnosti Deloitte.

Z průzkumu společnosti Deloitte rovněž vyplynulo, že studenti se počínají pracovně aktivně již během studia. Polovina z nich však uvedla, že praxe je dostupná pouze pro nejlepší z nich. Největší motivací při hledání studentské praxe mezi respondenty zůstává příležitost získat odborné zkušenosti, mezinárodní kontakty a spolupracovat s experty z daného odvětví. Čtěte také: 10 chyb, kterých se vyvarujte při pohovorech s uchazeči o práci 

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv autorů serverů Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).