Hlavní navigace

Restauratéři, řešte prostory pro kuřáky, dokud je čas

16. 1. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Problematika kouření v restauracích, kavárnách a barech vzbuzuje vášně. Celoevropským respektive celosvětovým trendem jsou omezení nebo zákazy kouření ve stravovacích zařízeních. V Česku již teď platí pro kouření v restauracích přísnější pravidla, ale každý si s nimi hlavu neláme. Jenže bude hůř.

Zákazat kouření na veřejných místech, konkrétně v restauracích, kavárnách, barech? Tato otázka již není aktuální. Zákaz je zřejmě nevyhnutelný. Aktuální otázka spíše zní: Kdy?

Česko sice může ještě pár měsíců otálet, než k problematice kouření zaujme radikální postoj, ale svět už v podstatě rozhodl. Argumenty pro výrazné omezení kouření na veřejných místech, včetně stravovacích zařízení, jsou shodné: prokazatelná zdravotní rizika aktivního a pasivního kouření, ochrana práv nekuřáků, kterých je většina, dětí a mladistvých.

Podnikatelé, kteří podnikají na základě hostinské činnosti, by se měli s novým trendem smířit a pomalu se na novinky připravovat. Přesto, že to bude zřejmě bolestivé a mnozí se nevyhnou investicím a stavebním úpravám. Nebo tomu, že se jejich podnik stane podnikem nekuřáckým.

Omezení již jsou aktuální

Již teď však v Česku platí Zákon číslo 379/2005 Sb., o ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami, v platném znění. Paragraf 8 zákona zakazuje kouřit v zařízeních společného stravování provozovaných na základě hostinské činnosti, pokud tato zařízení nemají zvláštní prostory vyhrazené pro kuřáky. Vyhrazené prostory musí být viditelně označené a dostatečně větrané. Oblast větrání pak podrobně rozpracovává Vyhláška číslo 137/2004, o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných.

Kuřácká provozovna neexistuje

Ministerstvo zdravotnictví ve svém stanovisku k zákonu popsalo tři varianty provozoven, které mohou (respektive v jednom případě nemohou) nastat:

  1. Nekuřácká provozovna: její provozovatel nemá podle zákona č. 379/2005 Sb. zvláštní povinnosti. Musí pouze u vstupu umístit text o zákazu kouření.
  2. Provozovna s vyhrazeným prostorem pro kuřáky: její provozovatel musí kuřákům vyhradit zvláštní prostory, které musí označit jako prostor pro kouření. Tyto prostory mohou být vyčleněny stavebně, provozně, organizačně nebo jiným vhodným způsobem. Dále musí zajistit odpovídající větrání.
  3. Kuřácká provozovna: nemůže právně existovat, neboť by bylo proti smyslu zákona, aby zvláštním prostorem pro kuřáky byla celá provozovna.

Praxe však přesto stále vypadá jinak.

Hrozí zákaz činnosti

Kontrola povinností restauratérů a kavárníků spojených s kouřením je v kompetenci krajských hygienických stanic, Policie ČR, městské policie nebo městských úřadů. A hrozí nemalé sankce. Pokuta do 50 tisíc korun nebo zákaz činnosti až na 2 roky pro provozovatele – fyzickou osobu. Nebo pokuta do 500 000 Kč či zákaz činnosti až na 2 roky pro provozovatele – právnickou osobu. A mnozí provozovatelé stravovacích zařízení už také sankce pocítili.

Podle Simony Gunarové, vedoucí Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje, zjistil úřad pochybení v souvislosti s uvedeným zákonem ve 419 případech. Upozorňuje však, že často v souvislosti s dalšími pochybeními. Sankce překročily 100 tisíc korun. „K zákazu činnosti na území našeho kraje v souvislosti s nedodržováním tohoto zákona jsme v roce 2007 nepřistou­pili,“ upřesnila pro server Podnikatel.cz Gunarová.

Hygienická stanice hlavního města Prahy provedla podle Hany Kunstovné z Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání v roce 2007 celkem 3560 kontrol v sektoru veřejného stravování. Udělili jsme 810 pokut ve výši 890 000 Kč za porušení právních předpisů včetně zákona číslo 379/2005 Sb. Závady související s porušováním tohoto zákona tvoří do 10 % pokutovaných nedostatků. Samostatně jsme pokutu za porušení tohoto zákona neuložili, řekla serveru Podnikatel.cz Kunstovná.

Novela přitvrdí

Poslanci Boris Šťastný z ODS, Olga Zubová ze Strany zelených a Jiří Carbol z KDU-ČSL předložili v únoru 2007 v Poslanecké sněmovně návrh novely Zákona o ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami. První čtení novely proběhlo v dubnu a od té doby ji projednávají výbory.

Kuřáci za zdí

Novela pravidla kouření v restauracích oproti současné legislativě a praxi jednoznačně zpřísňuje. Kouření zakazuje ve vnitřních prostorách zařízení společného stravování provozovaných na základě hostinské činnosti. S výjimkou zvláštních, stavebně oddělených prostor vyhrazených ke kouření a se zajištěným dostatečným větráním. Zatímco nyní je s trochou dobré vůle možné za vyhrazený prostor považovat několik stolů v jedné místnosti, ve chvíli platnosti novely to již možné nebude.

Pokud se nakonec do novely nedostanou změkčující výjimky nebo přechodná ustanovení, nevyhnou se mnozí provozovatelé restaurací stavebním úpravám nebo zákazu kouření v celé provozovně. Je však nutné zdůraznit, že zákaz kouření se týká jen uzavřených prostor. Nijak tedy neomezuje kouření na venkovních zahrádkách či terasách.

Na chodbě si nikdo nezapálí

Zatímco o kouření v restauracích se žhavě diskutuje, trochu stranou zůstává, že se novela dotkne i majitelů bytových domů. Zákaz kouření se totiž bude týkat právě také společných prostor bytových domů. S výjimkou stavebně oddělených prostor vyhrazených ke kouření a trvale větraných do prostor mimo budovu. Zapálit si na chodbě, mimo byt, tedy nebude možné. Kouření na chodbách, půdách, ve sklepích apod. bytových domů je negativním jevem, který působí zdravotní rizika obyvatelům řady bytových domů. Kouření v takových prostorách je nebezpečné i z hlediska požární ochrany, obhajují návrh předkladatelé novely v důvodové zprávě.

Šance na schválení roste s časem

Poslanec Jiří Carbol předpokládá, že do poloviny roku 2008 může být novela schválená a platná by tak mohla být od 1. ledna 2009. Myslí si, že šance na schválení novely paradoxně narůstají s časem. Mění se totiž pohled na kouření v celé EU. V okolních evropských státech dochází k posunu v pohledu na kouření a jsou aplikovány striktní zákazy. Poslední příklad máme z Francie, kde k tomu došlo poměrně jednoznačně, upozornil Carbol pro server Podnikatel.cz. Zákazy kouření či výrazná omezení platí také například v Itálii, Finsku, Irsku, ve Španělsku, v Anglii, Dánsku či Norsku.

skoleni_15_4

Postoj Asociace hotelů a restaurací ČR (profesní organizace zastupující ubytovací a gastronomická zařízení) ke kouření v restauracích a chystané novele se serveru Podnikatel.cz do uzávěrky článku nepodařilo zjistit.

Pro podnikatele v pohostinství je však zatím situace poměrně jasná. Mají zhruba rok na to, aby své provozovny na nové podmínky připravili.

Jste pro úplný zákaz kouření v restauracích?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).