Hlavní navigace

Rozdíl mezi prokuristou a jednatelem společnosti s ručením omezeným

13. 12. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Prokurista ve společnosti s ručením omezeným působí vedle statutárního orgánu, tedy jednatele společnosti, jakožto podpůrný element.

Prokurista je vedle jednatele další osobou, která je v určitých směrech oprávněna jednat za společnost navenek. Jakkoliv se pravomoci jednatele a prokuristy společnosti s ručením omezeným mohou do jisté míry překrývat, rozdíl mezi těmito dvěma instituty je nesporný. 

Jednateli totiž náleží obchodní vedení a je oprávněn společnost zastupovat vůči třetím osobám bez jakýchkoliv omezení, prokurista takto široké pravomoci nemá a není – na rozdíl od jednatele – statutárním orgánem společnosti. 

Prokurista a jednatel společnosti s ručením omezeným se od sebe liší především ve dvou hlavních aspektech. Jednatel je jakožto statutární orgán zákonným zástupcem společnosti, jehož funkce a s ní související oprávnění vznikají volbou na valné hromadě a společnost následně zastupuje přímo ze zákona. Naopak prokurista je smluvním zástupcem společnosti, jehož oprávnění vznikají na základě soukromoprávní listiny, kterou je prokura ze strany společnosti udělena a ve které je eventuálně i specifikován její rozsah. Druhým elementárním rozdílem je to, že jednatel je oprávněn za společnost jednat a zastupovat ji navenek úplně ve všech věcech. Pro prokuristu však většinou platí určitá omezení. S ohledem na právní úpravu mají oba instituty také jiný zákonný základ. Institut jednatele je podrobně upraven v ustanoveních § 194 a násl. zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích, přičemž institut prokury je obsažen v ustanoveních § 450 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, a to v části týkající se smluvního zastoupení. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).