Hlavní navigace

Schvalování rozpočtu bude hra o nervy

23. 9. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Když už český politický rybník nečeří volební vlnky, přetřásá se rozpočet na příští rok. Něco s ním očividně není v pořádku, neboť jedna strana za druhou zveřejňuje svá více či méně souhlasná prohlášení a stanoviska.

Nedávno se naší úřednické vládě podařilo schválit návrh rozpočtu na rok 2010. Mnohý by se i radoval, kdyby se však plánovaný schodek nevyšvihl na neuvěřitelných 230 miliard korun. Naštěstí, zdravý rozum (či jiné pohnutky) přiměl politické vedení v čele s ministrem financí Eduardem Janotou k přehodnocení plánovaných příjmů a výdajů. A tak ministr škrtal a škrtal, až se dostal na schodek 155 miliard korun. Není to málo, ale zajisté je to lepší než rekordní dluh, který by ani vnoučata našich vnoučat nemohla splatit. Čtěte také: Škrty v rozpočtu nepomůžou, zapotřebí je celá reforma

Co to tedy Janota vymyslel? Už původní návrh rozpočtu zahrnoval určitá úsporná opatření. Důchody, životní a existenční minimum a platy úředníků se tak v příštím roce určitě nezvednou. Také ministerstvům se přistřihla křidýlka, když musela snížit své výdaje. Balíček pak ve snižování pokračuje dále. Sahá tak na tolik levicí chráněné sociální dávky. Na druhé straně zvyšuje DPH, daň z pohonných hmot, z alkoholu, z nemovitostí. Výčet by mohl být ještě delší, ale není třeba. Příslušníci jednotlivých politických stran si vždy najdou nějaký ten trn, který jim překáží v oku.

S jakým stanoviskem ohledně úsporného balíčku se ztotožňujete nejvíce?

Levice je striktně proti

Nejhlasitěji pak vykřikuje levice. KSČM se dokonce nechává slyšet, že balíček za žádných okolností nepodpoří. Jako svůj hlavní argumenty používá „antisociálnost“ navrhovaných opatření. Komunistům se totiž zdá, že se balíček dostatečně neohlíží na nízkopříjmové vrstvy obyvatelstva. Naráží tak na již zmiňované sražené rodičovské příspěvky, nemocenské, porodné a další „sociální jistoty“. Jako nejvíc poškozenou skupinu označují především mladé rodiny a důchodce.

Nakonec ale stejně tvrdí, že úsporný balíček nepřinese dobrého nikomu nic. Ve svém důsledku jsou přijatá opatření nesystémová a vytvářejí jen další pocit nejistoty pro všechny občany, včetně podnikatelů, prezentuje svoje stanovisko Petr Braný, člen KSČM a také člen Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR (PS PČR). Nadto ještě Braný zdůrazňuje, že působí tragikomicky, jak se budou rušit už jednou schválená sociální opatření. To jen dokládá jejich nesystémovost, prohlašuje. Čtěte také: Bitva politických stran probíhá i na daňovém poli

Hned v závěsu za KSČM s námitkami stojí ČSSD. Janotovy recepty na léčbu vysokého schodku socialisté sice zcela neodmítají, ale výhrad se kupí spousta. Stejně jako komunisté se bouří proti škrtům v dávkách rodinám s dětmi. Nelíbí se jim ani zvyšování DPH a spotřební daně z benzínu a nafty. Proto od nich vláda podporu čekat pravděpodobně nemůže. Leda by se balíček schválil i s pozměňovacími návrhy, které socialisté připravují.

Výzva ODS: podpořte!

To by ale zase nesměla vyhrožovat Občanská demokratická strana (ODS). Jakékoli zásahy do dokumentu prý není ochotná připustit. Ani ona však není s podobou navržených opatření zcela ztotožněná. Nelibost se ozývá zejména v souvislosti s nevyváženou příjmovou a výdajovou stránkou rozpočtu. Přesto jsou však demokraté připraveni hlasovat pro. A k podobnému kroku vyzývají i ostatní strany. Svůj postoj vysvětlují tím, že balíček údajně představuje jedinou možnost, jak schválit rozpočet na příští rok. Čtěte také: Dluh Česka se každou vteřinu zvyšuje o 6342 korun

K ODS se částečně připojují i další dvě parlamentní strany – Strana zelených (SZ) a TOP 09. Zelení sice podporu slibují, ale s výhradou. Chtějí totiž dále jednat. Smířit se totiž nehodlají se snižováním sociálních dávek a platů učitelům. Navíc si představují, že by se jim mohlo podařit prosadit některé drobné úpravy například kolem spotřebních daní. Úspory chtějí hledat také ve státních zakázkách na výstavbu dálnic, které se podle zprávy Národního kontrolního úřadu (NKÚ) v Česku staví třikrát dráž než v zahraničí.

Bezkonfliktní se v tomto směru jeví pouze TOP 09. Balíček hodlá podpořit, aniž by vyžadovala další úpravy. Jsme v situaci, kdy je povinností politiků i za cenu své vlastní popularity přijmout odpovědnost za racionální řešení, vyzývá Karel Schwarzenberg. Souhlasí s ním i jeho stranický kolega Miroslav Kalousek: TOP 09 nepředloží žádný pozměňovací návrh (byť by si jich ve smyslu svého volebního programu uměla představit nejméně deset) a nepodpoří žádný pozměňovací návrh, i kdyby stoprocentně korespondoval s naším volebním programem.

skoleni_15_4

Zcela osamoceně pak stojí KDU-ČSL. K balíčku se staví velmi kriticky a hodnotí jej jako technokratický dokument, který nezohledňuje dopady na občany. O tom, zda jej při hlasování ve Sněmovně podpoří, nemluví. Doufá totiž, že schvalování finálního rozpočtu již bude úkolem nové vlády, která údajně nebude mít tendenci k populismu. Čtěte také: Jak mohou politici ohrozit ekonomický vývoj?

Schvalování úsporného balíčku bude lítý boj. Vláda odborníků však musí být přesvědčivá. Víc než to. Musí straníky přimět, aby pochopili, že česká ekonomika nemá na to, aby vyhověla předvolebním politickým ambicím s populistickými tendencemi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).