Hlavní navigace

KDU-ČSL: Snížíme platy a benefity manažerů ve státních firmách

22. 4. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Zredukujeme platy manažerů ve státních firmách. Zavedeme dvě sazby daně z příjmů fyzických osob a obnovíme společné zdanění manželů. Chceme i prosadit nákladové limity při výstavbě dálnic, říká Cyril Svoboda, předseda KDU-ČSL.

Server Podnikatel.cz přináší čtvrtý díl volebního speciálu „10 otázek pro…“, ve kterém všechny politické strany, které mají podle průzkumů šanci dostat se do poslanecké sněmovny, odpovídají na stejné otázky. Dotazy se dotýkají konkrétních plánů stran v oblastí daní z příjmů, DPH, pojistného, regulačních poplatků či důchodů. Dnes serveru Podnikatel.cz odpovídala strana KDU-ČSL.

Prostor dostanou (či již dostaly) politické strany: Strana zelených, Strana práv občanů, KDU-ČSL, TOP 09, Věci veřejné, KSČM, ODS a ČSSD.

1) Které sekce vašeho volebního programu se dotýkají podnikatelů?

Otázku podnikatelů řešíme průřezově v mnoha kapitolách našeho volebního programu: od hospodářství přes daně až po zemědělství.

2) Jaké případné změny navrhujete v oblasti daně z příjmů? Ať už fyzických či právnických osob.

Daně z příjmu právnických osob neplánujeme měnit. To by byla v době hospodářské krize cesta do stagnace. Chceme zavést dvě sazby daně z příjmu fyzických osob – 15 a 18 % s hranicí na úrovni 600 000 Kč hrubého ročního příjmu. KDU-ČSL je přesvědčena, že princip solidarity je spravedlivý a stojí na něm celá vyspělá Evropa. Dvě sazby také otvírají prostor pro společné zdanění manželů.

3) Jste pro zachování superhrubé mzdy, tak jak je koncipována v současnosti?

KDU-ČSL je pro zrušení konceptu superhrubé mzdy.

4) Souhlasíte s vyššími odvody na sociálním pojištění pro OSVČ, o kterém uvažuje ministerstvo práce a sociálních věcí?

Nesouhlasíme. Vedlo by to k hospodářskému útlumu či stagnaci.

Souhlasíte s programovými plány strany KDU-ČSL?

5) Chcete nějak změnit daň z přidané hodnoty, popřípadě jak?

DPH nehodláme žádným způsobem měnit.

6) Jaké jiné další změny byste v oblasti daní prosazovali?

KDU-ČSL připouští možné zvýšení spotřební daně na tabák a alkohol, ale pouze dle pravidel EU.

7) Máte v plánu snižovat schodek veřejných financí? Na jaké číslo byste se v horizontu čtyř let chtěli dostat?

Ano, KDU-ČSL bude rozhodně trvat na snižování schodku státního rozpočtu s cílem dosáhnout v budoucnu jeho vyrovnanosti. Naším cílem je snížit schodek pod 3% HDP v roce 2013.

8) Jaké změny chcete v oblasti výdajů státního rozpočtu? Kde je třeba podle vás nejvíce šetřit?

Zastavíme zvyšování podílu mandatorních výdajů na celkových výdajích do tří let. Dohlédneme na předražené státní zakázky – především při výstavbě dálnic. Navrhujeme zavedení nákladových limitů u těchto typů staveb. Při letošních výdajích v této oblasti to znamená úsporu cca. 30 miliard korun.

Zpoplatníme a omezíme hazard, což přinese do státního rozpočtu další 4 miliardy Kč. Zredukujeme platy a benefity špičkových manažerů ve státních firmách a ve firmách s většinovou účastí státu; tím ušetříme 1,5 miliardy korun.

Zastavíme superobří zakázku na odstraňování ekologických škod – až za 114 mld. Kč. Zrušíme vícekriteriální výběrová řízení šitá na míru a zavedeme referenční ceny do výběrových řízení.

9) Jste pro zachování poplatků ve zdravotnictví? Popřípadě, jak byste systém poplatků změnili?

KDU-ČSL je pro zachování poplatků ve zdravotnictví. Pouze místo regulačních poplatků za položky na receptu navrhujeme vynětí levných léků na banální onemocnění z úhrad ze zdravotního pojištění. Budeme chceme rovněž zavést jednotnou výši doplatků v lékárnách za léky.

10) Myslíte si, že důchodová reforma je potřebná? Pokud ano, jakou formu by měla mít?

Důchodová reforma je velmi potřebná. KDU-ČSL proto navrhuje spravedlivou důchodovou reformu: Každý občan v době své pracovní aktivity musí učinit takovou investici, která bude tvořit zdroj prostředků pro jeho zajištění na stáří.

Každý občan bude mít dvě možnosti:

  • buď vychová dostatek dětí a tato investice mu zajistí ve stáří průměrný důchod vyplácený z průběžného systému,ed
  • nebo bude muset povinně spořit v kapitálovém fondu, ze kterého bude čerpat ve stáří svůj důchod.

KDU-ČSL tedy bude prosazovat vytvoření dvou povinných pilířů důchodového systému – průběžného a kapitálového.

Do průběžného pilíře budou přispívat povinně všichni ekonomicky aktivní jedinci, důchody z tohoto pilíře budou mít pouze jedinci, kteří vychovali alespoň jedno dítě. Výše jejich povinného příspěvku se bude snižovat o 3 % z pojistného na každé dítě po dobu jeho ekonomické závislosti, celková sleva může dosáhnout maximálně 12 % z pojistného.

Do fondového pilíře budou povinně platit příspěvky všichni bezdětní a také osoby s již ekonomicky nezávislými dětmi. Osoby s 1 nebo 2 závislými dětmi budou mít toto pojistné snížené. Důchody plynoucí z fondového pilíře budou zcela závislé na individuálně naspořené částce.

Content First

Počítáme rovněž s možností daňových asignací, tedy přímého převodu části pojistného od poplatníka na účet jeho vlastních rodičů, ve výši cca 2 % hrubé mzdy.

Na otázky serveru Podnikatel.cz odpovídal předseda strany KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).