Hlavní navigace

Spadá Airbnb pod #EET? Otázku nadále analyzujeme, přiznává finanční správa

7. 4. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Přestože EET funguje již čtyři měsíce, v některých otázkách nemá finanční správa stále jasno. Například v tom, zda pod EET spadá služba Airbnb.

Serveru Podnikatel.cz finanční správa přiznala, že otázku elektronické evidence tržeb a Airbnb nadále analyzuje.

Otázku Airbnb a EET finanční správa analyzuje

V některých otázkách ohledně EET nemají podnikatelé stále jasno, a to navzdory tomu, že evidence odstartovala již před čtyřmi měsíci. Jak se ale ukazuje, otazníky má i sama finanční správa.

Například u služby AirBnb není dodnes schopná říci, zda lidé, kteří skrze ni nabízí ubytování, spadají pod EET. Otázku elektronické evidence tržeb a Airbnb finanční správa nadále analyzuje. Lze však říci, že ve většině případu se jedná o ubytování a nikoliv o pronájem. Je-li tato činnost prováděna soustavně a za účelem zisku, tak se jedná o podnikání. Vztah k evidenci tržeb je pak velice komplikovaný, protože dle našich analýz jsou používány různé modely sjednávání těchto služeb a jejich placení, které pak mají zásadní dopad do posouzení konkrétní situace ve vztahu k evidenci tržeb, uvedla serveru Podnikatel.cz Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

AirBnB sice umožňuje, v závislosti na zemi, několik způsobů placení, sama služba ale funguje jako platební zprostředkovatel. Peníze vybírá Airbnb a posílá je českým pronajímatelům buď na účet nebo skrze PayPal.

Čtěte více: Některé online platby pod #EET nespadají. U PayPalu záleží, zda má zákazník účet

Kdo ovšem chce mít jistotu, zda má, či nemá evidovat, nezbývá mu než požádat o závazné posouzení. Žádost stojí 1000 Kč a na vydání rozhodnutí mají úřady 3 měsíce.

Čtěte více: Nejste si jistí, zda se vás #EET týká? Nechte se udělat posudek od berňáku

Sdílená ekonomika je z hlediska daní problém

Jak přiznává finanční správa, fenomén sdílené ekonomiky (nejen Airbnb) je z daňového pohledu problémem, a to celosvětovým. Zkoumáme zejména to, zda se jedná o činnosti skutečně příležitostné (ty mají jiný daňový režim), nebo zda má činnost již prvky podnikání. V případě, že se jedná o podnikání, tak provádíme analýzy a následně, není-li daňová povinnost takovýmto podnikatelem splněna, tak dochází k vyměření, doměření této nepřiznané daně, doplnila Petlachová.

Finanční správa tvrdí, že úspěšný boj s nepřiznávanou daní z tohoto ekonomického segmentu závisí zejména na efektivní mezinárodní spolupráci a zapojuje se do pracovních skupin v rámci EU. Díky mezinárodní spolupráci jsou finanční správy schopny daňové poplatníky poskytující služby přes nadnárodní sdílené ekonomiky prověřit, a tedy zjistit, zda si plní své daňové povinnosti v souladu s českými daňovými předpisy, uzavřela Petlachová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).