Hlavní navigace

Stovky hospod končí kvůli #EET, pivovary navíc varují před další vlnou krachů

16. 12. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Jak ukázal průzkum, v souvislosti s EET skončilo již několik stovek hospod. Podobná čísla potvrzují i samotné pivovary.

Ty ale dodávají, že za koncem hospod stojí i další faktory. Zároveň pivovary varují před další vlnou krachů restaurací, která by mohla přijít v příštích měsících.

Konec stovek hospod a restaurací

Už před spuštěním první fáze EET některé pivovary hlásily, že řada především menších a vesnických hospod končí. Například Tomáš Mráz, ředitel obchodu restaurací a hospod Plzeňského Prazdroje, serveru Podnikatel.cz uvedl, že řádově jde o stovky hospod. Nyní, po dvou týdnech od startu, se čísla potvrzují a dohromady skutečně půjde o několik stovek restaurací a hospod. Prakticky každý větší pivovar potvrzuje, že u něj skončilo několik desítek hospod či restaurací, jelikož se jim investice v řádu tisíců až desetitisíců nevyplatí.

Čtěte také: Stovky vesnických hospod už ukončily činnost kvůli #EET. Přestaly odebírat pivo

Například podle pivovaru Litovel ze skupiny pivovarů PMS Přerov zatím skončily nebo skončí asi tři desítky provozoven. Jak ale serveru Podnikatel.cz doplnil Lumír Hyneček, ředitel pivovaru Litovel, není to jen kvůli EET. Důvodem není jen elektronická evidence tržeb, ale i další příčiny jako zákon o omezení kouření na provozovnách, změna loterijního zákona či stagnující konzumace čepovaného piva. Situace se ale mění v čase, někteří, kteří deklarovali, že zavřou, si již koupili hardware a software k EET, a někteří přeruší podnikání jen na zimní období a budou vyčkávat, upřesnil Hyneček. O něco méně uzavřených restaurací prozatím hlásí Heineken, konkrétně dvacet. Pivovar Bernard hlásí pokles o 70 restaurací. Také podle Zdeňka Mikuláška, mluvčího pivovaru Bernard, ale může za konec těchto podniků více faktorů a ne jen EET.

Pivovary se snažily hospodám pomoct

Samotné pivovary se přitom restauratérům a hospodským snažily pomoct. Třeba Heineken spolu se zákazníky otestoval několik řešení a dodavatelů poskytujících EET. Výběr zařízení, především klíčových hráčů, jsme doporučovali právě na základě provedeného testu a snažili jsme se tímto způsobem zákazníkům zajistit výhody. Pro naše provozovny se nám podařilo vyjednat lepší cenové podmínky EET. Také jsme připravili dokument, který stručně vysvětluje principy elektronické evidence tržeb, včetně základního popisu zařízení, popsala serveru Podnikatel.cz Jana Austová Pikardová, mluvčí společnosti Heineken.

Pivovar Bernard pak především restauratérům vysvětloval, jak EET funguje, co je třeba udělat a doporučoval jim, co mají pro zavedení zakoupit. Podobně postupovaly také pivovary skupiny PMS Přerov. Přes své obchodní zástupce jsme předávali kontakty na společnosti, které nabízejí řešení spojená s EET s dovysvětlením k problematice, respektive na odkaz, kde zákazník může nalézt oficiální informace k elektronické evidenci tržeb, upřesnil Lumír Hyneček, ředitel Pivovaru Litovel.

Skončí kvůli EET na vesnicích i malé obchůdky a služby?

Že v posledních týdnech skončily stovky restaurací či hospod, ukazuje i průzkum Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR) mezi starosty. Z něj vyplynulo, že zaniklo zhruba 700 provozoven, především hospod bez služby teplého jídla. SMS ČR se proto obává, že s další fází „náběhu“ EET budou zanikat na obcích malé obchůdky, kadeřnictví atd. Obcí, které zareagovaly na náš průzkum a podaly informace, je mimořádně mnoho. Je patrné, že zavádění EET spolu s dlouhodobou nepodporou drobného podnikání reálně dopadá na život v území, a to ve velkém měřítku. Dle našich informací totiž může zaniknout až dva tisíce malých provozoven, komentoval předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

Může přijít další vlna krachů

Před dalším úbytkem navíc varují i pivovary, podle kterých může brzy přijít ještě druhá vlna bankrotů. Pro provozovny budou kritické první tři měsíce, uvedla serveru Podnikatel.cz Jana Austová Pikardová, mluvčí společnosti Heineken. Je možné, že bude následovat druhá vlna, když nyní někteří podnikatelé zjistí, že provozování pohostinství už pro ně za těchto podmínek není zajímavé, připojil se Zdeněk Mikulášek, mluvčí pivovaru Bernard.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).