Hlavní navigace

Stovky podvodných žádostí o kompenzační bonus, padlo už 49 trestních oznámení

18. 8. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Finanční správa již podala 49 trestních oznámení o podezření ze spáchání trestného činu v souvislosti s žádostmi a výplatami kompenzačních bonusů.

Celková škoda podle úřadů přesahuje 33 milionů korun, což vzhledem k maximální výši bonusu znamená, že šlo o stovky až tisíce podvodných žádostí.

Podvodníci to zkouší i nadále

Už v květnu finanční správa informovala, že odhalila několik pokusů o podvodné vylákání kompenzačního bonusu jménem OSVČ, které o tom neměly ani potuchy. Stalo se i, že podvodníci žádosti podali za žadatele, kteří už ale podali žádost pod svým jménem a na svůj účet. Odhalené podvody skončily trestními oznámeními.

Čtěte více: Podvodníci zkoušejí jménem OSVČ vylákat kompenzační bonus 

Navzdory tomu však podvodníci zkouší kompenzační bonus neoprávněně získat i nadále. Finanční správa eviduje snahu různých osob a lze říci i organizovaných skupin, které neoprávněně žádají o kompenzační bonusy a snaží se zneužít tíživého stavu podnikatelů, kterým jsou bonusy vypláceny. Jsou-li detekovány rizikové případy, dochází k podání trestních oznámení, upozornila Zuzana Mašátová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

K dnešnímu dni finanční správa podala 49 trestních oznámení o podezření ze spáchání trestného činu v souvislosti s žádostmi a výplatami kompenzačních bonusů s celkovou škodou přesahující 33 mil. Kč. Vzhledem k tomu, že maximální výše bonusu činí 44 500 korun, podvodných žádostí jsou stovky až tisíce. Celkový počet žádostí, které finanční správa obdržela, přesahuje milion. Doposud bylo na kompenzačních bonusech vyplaceno 22 miliard korun. 

Samotné OSVČ, pokud budou žádat samy na sebe, se však trestních oznámení bát nemusí. Podnikatelům, u kterých by se zjistilo, že čerpali neoprávněně, hrozí jen to, že budou muset bonus vrátit a zaplatit úrok z prodlení.

Čtěte více: Za neoprávněně čerpaný kompenzační bonus 8 let vězení? Nesmysl, tvrdí právníci 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).