Hlavní navigace

Třetí sazba DPH? Další lejstra a daňové úniky, míní živnostníci

23. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 258398
Jen chaos a další papírování přinese podle živnostníků zavedení třetí sazby DPH. Poskytne také ideální podhoubí pro daňovou kriminalitu.

Původně plánovanou jednotnou sazbu 17,5 % zřejmě nahradí další nová sazba DPH ve výši 10 %. Týkat se má léků, knih, plen a nenahraditelné dětské výživy. Podnikatelé jsou ale přesvědčeni, že tento krok přinese jen více papírování. Čím více sazeb, čím více regulace, tím více administrativy, práce, možných chyb a prostoru pro různé čachry, komentoval pro Hospodářské noviny Zbyněk Frolík, majitel společnosti Linet.

Čtěte také: Odbory trvají na tom, aby OSVČ platily minimální daň 1000 Kč měsíčně


Autor: 258398

Papírování není nikdy dost, třetí sazba DPH se o další lejstra postará. 

Nejen s další administrativou je spojena třetí sazba DPH, ale mohlo by to být dobré podhoubí pro daňovou kriminalitu. Třetí sazba DPH je prostě krok zpátky. Je to nesystémové opatření, je to otevření k vyšším daňovým únikům, komentoval už dříve 1. místopředseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek.

Čtěte také: Snižování DPH se nekoná, třetí sazba bude od příštího roku

Další otazníky visí nad dopady na státní rozpočet. Údajně by měl být výpadek příjmů státního rozpočtu způsobený zavedením třetí sazby daně kompenzován důslednějším výběrem daní. Přitom však není zřejmé, jakými konkrétními metodami chce vláda tohoto výsledku dosáhnout. Otázka sazeb DPH by měla být důkladně analyzována a prodiskutována se zástupci podnikatelské veřejnosti, dodává mluvčí Hospodářské komory Lenka Vodná.

O zavedení třetí sazby DPH jako nástroje pro snížení inflace z pohledu ekonomů čtěte na serveru Měšec.cz. Třetí sazba DPH je terčem kritiky, inflaci sníží jen minimálně

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).