Hlavní navigace

Odbory trvají na tom, aby OSVČ platily minimální daň 1000 Kč měsíčně

18. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 258398
Odbory trvají na tom, aby živnostníci platili minimální daň ve výši 1000 korun měsíčně. Měla by se týkat všech OSVČ, které mají roční obrat nad 150 tisíc korun.

Předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek na dnešní schůzce s náměstkyní ministra financí Simonou Hornochovou zopakoval požadavek odborů, aby OSVČ platily každý měsíc minimální daň 1000 korun. 

Minimální daň pro obraty nad 150 tisíc korun

Minimální daň by měli podle odborů platit všichni živnostníci, kteří mají roční obrat nad 150 tisíc korun. Je to všechno vyhodnoceno na úkor obratu, takže do 150 tisíc by osoby samostatně výdělečně činné měli stejnou daň jako zaměstnanci. Nad tuto částku obratu by museli platit minimální daň tisíc korun, uvedl Radiožurnálu Bohumír Dufek. Simona Hornochová nechtěla výsledky jednání komentovat, pouze uvedla, že “je to zvláštní jednání, které těžko komentovat”.

Proti minimální dani se ostře staví podnikatelé. Předseda Asociace malých a středník podnikatelů a živnostníků ČR (AMSP ČR) Karel Havlíček označil už dříve názory Bohumíra Dufka za gottwaldovsko-paroubkovský výkřik do tmy, hodný pohlavárů Korejské lidově demokratické republiky. Vůbec nepochopil sociální úlohu živnostníků ve 21.století. Platba tisíc korun měsíčně je jakýsi marketingový pokus o zviditelnění, ale zástupcům odborů vůbec nepřísluší rovnat do řady OSVČ, komentoval před měsícem Havlíček.

Čtěte více: Odbory chtějí pro OSVČ daň 1000 Kč měsíčně. Výrok jako z KLDR, tvrdí podnikatelé

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).