Hlavní navigace

Údaje o všech účtech na jednom místě. Evidence účtů dostala v Senátu zelenou

26. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Další z Babišovy řady opatření proti únikům na dani má blíž k realizaci. Senát návrh podpořil. Evidence účtů by mohla začít fungovat v polovině roku 2018.

Rychlejší informovanost o existenci účtů podezřelého subjektu, to má přinést zavedení centrální evidence účtů. Všechny existující účty jak fyzických, tak právnických osob u bank a družstevních záložen tak budou k dispozici na jednom místě. Nové opatření proti únikům na dani a praní špinavých peněz přichází od Ministerstva financí ČR a České národní banky, která by měla evidenci účtů spravovat. Evidence nebude obsahovat údaje o pohybech ani zůstatcích na účtech klientů, pouze samotnou informaci o existenci účtu, říká ministr financí Andrej Babiš.

Psali jsme: Evidence účtů a prověřování majetku. Další Babišovy páky proti daňovým únikům

Oprávněná osoba by se k informaci o existenci účtu měla dostat do 24 hodin. V současnosti je získání požadované odpovědi o účtech otázkou několika dní až týdnů. Získat informaci budou oprávněny pouze osoby vyjmenované v návrhu. Každý přístup do registru bude zaevidován a bude tak snadno zpětně dohledatelný. V průběhu legislativního procesu jsme navíc souhlasili s návrhem na parlamentní kontrolu fungování systému a ta je teď součástí návrhu zákona, doplňuje Andrej Babiš.

Jde o další důležitý krok v boji proti daňovým únikům a praní špinavých peněz, nechal se již dříve slyšet předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Psali jsme: Stát zavede centrální evidenci účtů. Sloužit má k odhalení daňových podvodů

Ač je ministerstvo financí přesvědčeno, že centrální evidence účtů sníží riziko úniku informací, opozice se netají svým opačným názorem. Dlouhodobě upozorňuje právě na možnost narušení soukromí a svobody občanů. V ohrožení jsou soukromá data. Vzhledem k tomu, jak často dochází k úniku dat, je to další nebezpečný útok na soukromí slušných a poctivých lidí v rámci boje s daňovými podvody, uvedl už dříve předseda strany ODS Petr Fiala.

Podobný systém funguje například ve Francii, Španělsku, Německu, Rumunsku nebo také v Itálii. Zřízení takového registru doporučuje nová směrnice EU a v současné době jej má v návrhu „protiteroristického balíčku“ Evropská komise. K jejímu zprovoznění dojde po 16 měsících od uvedení zákona v platnost, pravděpodobně v první polovině roku 2018.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).