Hlavní navigace

Úvěr na automobil je alternativou leasingu. Optimalizujte si díky němu náklady

16. 4. 2019
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek
Úvěr na auto je účelovým úvěrem, který nabízí několik institucí. V čem je pro podnikatele výhodný a jaké jsou jeho podmínky?

Pokud podnikatel zvažuje nákup nového vozu, má na výběr z několika možností financování. Jednou z nich je úvěr na auto, kdy se přímo stává jeho vlastníkem a platí jej pravidelnými splátkami.

Proč právě úvěr?

Podle Jakuba Švestky, mluvčího Moneta Money Bank, je nejčastější formou financování vozů v České republice právě zajištěný účelový úvěr. Financovat vůz formou leasingu je dnes historickou záležitostí, která umožňovala daňové výhody ve formě rychlejšího odpisu, ale nyní je doba odpisu stejná jako v případě hotovosti nebo úvěru. Petr Neuvirth, Head of Product management and marketing z ČSOB Leasing, uvádí, že ale v případě podnikatelů jsou úvěr na auto a finanční leasing na auto v zásadě substitučními produkty a záleží na preferenci klienta, který si zvolí. Výhodou úvěru je, že na rozdíl od finančního leasingu může být sjednán na dobu kratší než 54 měsíců, ale kratší doba znamená vyšší měsíční splátku, takže tato výhoda není významná, dodává. 

Úvěr je navíc flexibilní produkt, kde je možné nastavení splátky předem, délky i poslední nerovnoměrné splátky. Poslední nerovnoměrná splátka umožňuje nastavit výši měsíčních plateb přesně podle možností podnikatele. Klient může zároveň v případě nenadálých událostí využít odkladu splátek nebo naopak mimořádné splátky, stejně tak může úvěr předčasně doplatit, doplňuje Lukáš Cankař, ředitel marketingu a retailového prodeje ve Volkswagen Financial Services.

Mezi výhody financování vozu v podobě úvěru patří především dostupnost a rychlost vyřízení, protože úvěrovou smlouvu můžete během pár minut sjednat přímo u prodejce vozu. Díky tomu nemusíte obíhat ještě banky nebo další finanční instituce. Pokud si u stejné leasingové společnosti sjednáte současně i pojištění vozu, budete platit splátky úvěru i pojištění v jedné platbě, a navíc se vám po celou dobu splácení výše pojištění nezmění, doplňuje Jakub Švestka. Hlavní výhoda však spočívá v tom, že klient je faktickým majitelem vozidla a ve většině případů je také zapsán jako majitel vozidla ve velkém technickém průkazu. Tím, že klient vůz kupuje, si může odečíst DPH a stejně tak může předmět financování odepisovat v účetnictví, doplňuje Petra Kopecká, External Communicaton Manager z Raiffeisenbank.

Podmínek není mnoho

Poskytovatelé těchto úvěrů kladou podmínky na automobily i žádající klienty, ale není jich mnoho. Například v Komerční bance se musí jednat o vozidla s maximální hmotností 3,5 tuny, může být nové nebo ojeté, maximálně však 6 let staré a cena není limitována. Nové i ojeté vozy financují také v Raiffeisenbank, kde nesmí být vůz starší 7 let, ale při doplacení úvěru starší 10 let. Vesměs financujeme masovou potřebu, tzn. užitkové a osobní vozy, ale umíme individuálně posoudit i financování sportovních aut, karavanů nebo například kabrioletů či nových motocyklů, vyjmenovává dále Petra Kopecká. 

U ČSOB Leasingu musí mít auto v pořádku stav i vlastnické vztahy a být v plně provozuschopném stavu. To platí také u Moneta Money Bank, kde do financování nelze akceptovat nepojízdná vozidla s úpravami motoru, podvozku nebo nehomologovanými přestavbami a dále také značky vozidel, které nejsou zastoupeny oficiálními dealery, závodní speciály, roadstery a repliky. 

Co se týče klienta, ten musí například u Raiffeisenbank doložit specifikaci pořizovaného vozu, finanční výkazy za poslední ukončený rok a v případě financování ojetého vozu pak kopii velkého technického průkazu a stav kilometrů. A k tomu dodat standardní věci, jako je žádost o úvěr nebo souhlas se zpracováním osobních údajů a podobně. V případě úvěru od Volkswagen Financial Services je jednou z podmínek žadatele dosažení minimálního věku 18 let, předložení platných dokladů totožnosti a platného povolení k pobytu v ČR u cizích státních příslušníků. 

Vozidlo můžete pořídit také na investiční úvěr. Přečtěte si o něm více v článku Plánujete ve firmě nějakou investici a nemáte prostředky? Může vám pomoci úvěr

U Monety Money Bank vyžadují občanský průkaz zástupce podnikatelského subjektu a podle typu ekonomického subjektu pak živnostenský list, koncesní listinu nebo výpis z obchodního rejstříku nebo doklad o přidělení IČ. U dražších vozů a vyšších financovaných částek mohou být v rámci schvalovacího procesu vyžádány také další doklady prokazující klientovu bonitu a úvěruschopnost, jako jsou například výpisy z bankovního účtu nebo kopie daňového přiznání. V Komerční bance její klienti nemusí předkládat daňové přiznání.

Jaká je nabídka?

V ČSOB se úvěr na automobil nazývá ČSOB Autopůjčka. Jedná se o balíčkový produkt, v jehož rámci poskytují jak financování pořízení nového či ojetého vozidla, tak komplexní autopojištění, včetně řady doplňků a benefitů a další služby související s mobilitou klientů. Mezi ně patří například služba AUTOPILOT, asistenční služby k vozidlu i bez vazby na pojistnou událost. Žádost o úvěr zde posuzují rychle a ve zjednodušené formě – vzhledem k tomu, že vozidlo slouží jako zajištění. Díky tomu jsou také jejich úrokové sazby atraktivní. Další výhodou je naše široká síť spolupracujících dodavatelů vozidel, kteří k našemu produktu a koupi vozidla přidají řadu dalších akčních benefitů, včetně případných zajímavých slev z kupní ceny vozidla, dodává Petr Neuvirth. 

V Komerční bance úvěr Profi auto poskytuje společnost ESSOX s.r.o. a peníze na nákup vozidla se převedou na účet autobazaru nebo autosalonu ihned po podpisu smluvních dokumentů a jejich doručení do této společnosti. Záloha na nákup vozidla se pohybuje už od 0 % z pořizovací ceny a vyřízení i správa úvěru je zdarma. Úvěr je zajištěn zajišťovací smlouvou k vozidlu a případně dalším zajištěním, jako může být například krycí blankosměnka. Pokud si s úvěrem klient sjedná i povinné ručení a havarijní pojištění (není povinné), platby jsou součástí splátek úvěru, popisuje Michal Teubner, Specialista externí komunikace z Komerční banky. 

Havarijnímu pojištění pro podnikatele jsme se věnovali v článku Havarijní pojištění ulehčí následky dopravních nehod i podnikatelům

Úvěr na auto lze v Moneta Money Bank vyřídit na počkání během jedné návštěvy přímo u prodejce vozidel a prakticky do jedné hodiny můžete odjíždět s novým vozem. U vybraných prodejců nabízí plně elektronický proces, kde se vyhnete zbytečnému papírování a veškerou dokumentaci si pohodlně přečtete a podepíšete biometricky na tabletu. Mimo vozidel od oficiálních prodejců dokážeme profinancovat i auta tzv. na přímo, tzn. od známého či na soukromý inzerát, dodává Jakub Švestka. Půjčují až 100 % ceny vozu, takže klient nemusí mít našetřeny žádné vlastní prostředky a výši splátek lze nastavit na míru podle jeho požadavků. Stejně jako v Komerční bance i zde je možné platit povinné ručení nebo havarijní pojištění jako součást splátky úvěru.

V Raiffeisenbank patří mezi hlavní výhody financování vozu prostřednictvím jejich úvěru rychlost vyřízení, transparentnost nabídky, velmi příznivá úroková sazba, nulový poplatek za sjednání a vedení úvěru a možnost sjednání výhodného pojištění přímo ve splátkách úvěru. Výhodou pro některé klienty může být i možnost nulové akontace. V rámci nabídky může poradce s klientem online modifikovat různé parametry financování a klient tak okamžitě vidí, jak se změny promítnou do podoby financování, podotýká Petra Kopecká. 

Volkswagen Financial Services poskytují úvěr až na 10 let staré vozy a nabízejí možnost financování až 100 % z celkové ceny vozu. Garantují neměnné úvěrové splátky a úvěr je možné předčasně doplatit. Do měsíčních splátek úvěru je také možné zahrnout povinné i havarijní pojištění vozidla. Jejich klient může využít nerovnoměrné poslední splátky a mít tak nižší měsíční náklady. Může si tak až 60 % ceny vozidla odložit a na konci úvěru jí buď uhradit jednorázově a vůz si ponechat, nebo vůz prodat v síti ŠKODA Plus či Das WeltAuto. Případně si zbylou část rozložit do dalších splátek, popisuje Lukáš Cankař.

Nabídka úvěrů na auto
Instituce Splatnost úvěru Úroková sazba Výše úvěru
ČSOB Leasing až 84 měsíců individuální neomezená
Komerční banka až 84 měsíců individuální 30 000 Kč – neomezeně
Moneta Money Bank 6 – 84 měsíců individuální 25 000 Kč – neomezeně
Raiffeisenbank 1 – 6 let 4 – 8 % do necelých 5 milionů Kč vč. DPH
Volkswagen Financial Services až 72 měsíců individuální neuvedeno
Seriál: Firemní finance
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).