Hlavní navigace

Velký test advokátů: Kdo a za kolik vám pomůže se změnou společenské smlouvy

2. 7. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Kvůli novému zákonu o korporacích jsme si otestovali pohotovost notářů a právníků. Polovina z nich neměla o nového klienta vůbec zájem.

Nejeden majitel „eseróčka“ má teď pořádně zamotanou hlavu. V pondělí, s posledním červnovým dnem, skončila lhůta, ve které se firmy měly podřídit novému zákonu o korporacích. Podnikatelé mají jiné starosti než papírovat podle přání státu, a tak to mnozí nechali na poslední chvíli. Rozhodli jsme se otestovat, jak moc jim dokáží poradit notáři a advokáti. Devatenácti notářům a patnácti advokátním kancelářím, které jsme náhodně vybrali z oficiálních seznamů Notářské komory České republiky a České advokátní komory, jsme odeslali e-mail podepsaný Zdeňkem Svobodou, spolumajitelem společnosti s ručením omezeným.

Mám dnes odpoledne schůzku se společníkem, potřeboval bych mu dát základní informaci. Včera jsme se sešli a řešili úplně jiné věci a narazili jsme na to, že by se naše s. r. o. měla do konce června přizpůsobit novému zákonu o obchodních korporacích, jinak nám hrozí až zrušení firmy. Nějak nám to uniklo, dneska to už tedy asi nestihneme, ale rádi bychom to co nejdříve napravili, pokud je to tedy nutné, naléhavě žádal o pomoc fiktivní podnikatel. Kromě toho, zda se musí přizpůsobit skutečně každá společnost, ho zajímalo, jak rychle se vše dá stihnout a pochopitelně, nakolik taková změna přijde peněz. A výsledek? 

Přečtěte si: Nezapomněli jste, že ode dneška musí firemní listiny odpovídat novému zákonu?

Polovina právníků podnikateli neodpověděla


Autor: www.isifa.com

Hledali jsme advokáta pro změnu společenské smlouvy. Čtěte, jak jsme uspěli. 

Z devatenácti notářů odpovědělo osm, stejný počet odpovědí přišel i z patnácti oslovených advokátních kanceláří. Ve dvou případech dorazila automatická odpověď, že adresát je nepřítomen. I to je zajímavý výsledek. Téměř polovina oslovených poskytovatelů služeb neměla o potenciálního zákazníka zájem. Je to jasné: přizpůsobit se musí všechny firmy a jak potvrdila většina respondentů, notáři teď mají kalendáře obsazené až do poloviny srpna.

Klobouk dolů před těmi, kteří odpověděli. Přeci jen notáři a právníci nejsou podnikatelé jako jiní, a tak ti, kteří reagovali na poměrně zmatený e-mail a snažili se podnikateli dát alespoň základní rady, ukázali, že i v této branži existuje zájem o zákazníka.

Měli byste vědět: Chystáte se upravit firemní listiny dle nového zákona? Není třeba notářský zápis

Notáři mají tarif, advokáti jsou dražší

Kvalita poskytnutých informací je rozporuplná. Jen někteří notáři poskytli podnikateli kompletní informaci – že totiž zaplatí za služby nejenom notáři, ale i soudní poplatek obchodnímu rejstříku. Většina notářů uváděla shodnou cenu 4000 korun (plus případně vyšší částku za stejnopisy pořízených dokumentů).

Pokud se podnikatel rozhodne využít služeb advokátní kanceláře, zaplatí navíc ještě za její služby. Tady už se ale ceny výrazně liší. Například pražská firma BLTS Valentová, Fifková, Švára si účtuje jen 5000 korun, konkurenční KF Legal předložila nabídku za téměř dvojnásobnou až trojnásobnou cenu. Druhá ze jmenovaných ale ve své nabídce velmi pečlivě rozepsala, co která varianta zahrnuje, i doporučení, která varianta je pro firmu vhodnější.

Firma Platba notáři Platba advokátovi Soudní poplatky Poznámka
JUDr. Jana Benková (Benešov) 7000 Kč
JUDr. Jarmila Augustýnová (Šumperk) 4000 – 6000 Kč
JUDr. Marie Bartáková (Brno) 4000 Kč 2000 Kč
JUDr. Milada Berndtová (Turnov) 4500 – 5000 Kč 2000 Kč
JUDr. Vlasta Audyová (Olomouc) 4800 Kč
JUDr. Vlastimil Heřman (Klatovy) 4000 Kč 2000 Kč
Mgr. Jan Hejtmánek (Praha 6) 4000 – 5000 Kč
Mgr. Naděžda Altová (Praha 6) 5000 – 6000 Kč
AK BLTS Valentová, Fifková, Švára (Praha 2) 5000 Kč
AK JUDr. Dušan Strýček (Příbram) sdělí notář
AK Kadlubec, Strarzyk a partneři (Třinec) 20200 – 29600 Kč
AK KF Legal (Praha 1) 5000 – 6000 Kč 9500 – 14 500 Kč 2000 Kč
AK Klimešová, Klimeš, Kellerberg Klimeš (Havířov) 5000 – 6000 Kč 4000 – 5000 Kč 2000 Kč

I po termínu je času dost

Naprostá většina oslovených ale ujišťuje podnikatele, že se nemusí bát, že by je v nejbližších dnech čekala nějaká sankce. Situace není tak hrozivá, že by vám zrušili firmu hned, protože jste nesplnili lhůtu do 30. 6., jelikož takových firem jsou stovky. Obchodní rejstřík vás maximálně vyzve k tomuto doplnění a stanoví lhůtu, uvedl například Pavel Čvanda, zástupce brněnské notářky Marie Bartákové.

Firmy navíc mají dvě možnosti, jak se s novým zákoníkem popasovat. Jedná se o dvojí povinnost podle zákona o obchodních korporacích, píše notářka Jarmila Augustýnová ze Šumperka. Do 30. června je povinen jednatel každé společnosti s. r. o. vypustit ze stávajícího textu společenské smlouvy ustanovení, která jsou v rozporu s novým zákonem. Text smlouvy upravit a zaslat do sbírky listin na obchodní rejstřík. K tomu notářský zápis potřeba není. Do 31. prosince 2015 může každá korporace prohlásit formou notářského zápisu, že se podřizuje novému zákonu. Jinak by od 1. ledna 2016 něco platilo podle starého obchodního zákoníku a něco podle nového. Vzhledem k tomu, že jednatelům splnění povinnosti ad 1 činí obvykle problém, tak se věc řeší naráz formou notářského zápisu, kterým se společníci současně přizpůsobí novému zákonu a změní stávající smlouvu za novou, vysvětluje notářka.

Už jsme psali: Neznalostí zákona o obchodních korporacích můžete zrušit firmu

skoleni_15_4

Zbytečné papírování a výdaje, stěžují si podnikatelé

Mnohým podnikatelům se ale nelíbí, že jim stát nařídil papírování, které firmě nic nepřinese, a ještě stojí poměrně značnou částku. Oznámili jsme soudu, že se novému zákonu podřizujeme, ale nevidíme důvod, proč bychom měli cokoli platit, potvrzuje mnoho z nich.

A je otázka, jaký osud vlastně tuto povinnost čeká. Šéf Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý se nedávno sešel s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou, kterou žádal o zmírnění sankcí, které firmám hrozí. Jednali i o případné novelizaci zákona o obchodních korporacích.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Většinu profesního života je rozkročený mezi obchodem a marketingem či jako psavec, ať už jako novinář, jako bloger nebo jako copywriter.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).