Hlavní navigace

Víte, on pan Dryml není žádný svatoušek...

4. 1. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
"Já nejsem svatoušek, to v žádném případě, ale jsou věci - veřejné peníze, když už si z toho někdo něco bere, tak tam musí zůstat ta většina pro ty lidi, pro ty občany." Věta, kterou řekl Vladimír Dryml a která má šanci zlidovět.

Vladimír Dryml, senátor za ČSSD a vicehejtman Královéhradeckého kraje, se pokoušel získat kompromitující materiály na svou stranickou kolegyni Hanu Orgoníkovou. Oslovil proto detektivní kancelář, která mu potřebné informace měla zajistit. Jenže detektivní agentura kontaktovala novináře Mladé Fronty DNES, kteří se místo pracovníků agentury setkali s Vladimírem Drymlem. Věty, jež zazněly, mají šanci stát se zdatným konkurentem „hlášek“ Ivana Horníka a fotbalových rozhodčích. Já nejsem svatoušek, to v žádném případě, ale jsou věci – veřejné peníze, když už si z toho někdo něco bere, tak tam musí zůstat ta většina pro ty lidi, pro ty občany, řekl Dryml a přesně tím vystihl českou politickou scénu.

Dryml prý není žádný svatoušek

Kdo se na Silvestra moc nepobavil, měl by si přečíst vysvětlení Vladimíra Drymla, co touto větou prý zamýšlel. Ze společných peněz se podle Drymla vydává spousta prostředků třeba na chod státní správy. Často zbytečně. Proč by si je měla brát byrokracie místo toho, aby se použily smysluplněji pro lidi. A že nejsem svatoušek, to snad každý ví. Není nás mnoho, kdo se například dokázali postavit proti takovému molochu jako VZP, napsal Mladé Frontě DNES Dryml. Takže je vlastně všechno jinak. Kdo pochopil, že Dryml svými slovy myslel to, že když se zpronevěřuje státní majetek (a že Vladimír Dryml prý není svatoušek), musíte ukrást méně jak 50 % z veřejných peněz (jelikož většina tam musí zůstat pro ty lidi), mýlil se. Naopak, Vladimír Dryml je vlastně charakter. Peníze se nemají ztrácet v byrokratickém molochu, nýbrž mají sloužit lidem. A v tomto ohledu má Dryml stoprocentní pravdu. Jenže jen blázen či skalní fanoušek královéhradeckého vicehejtmana může věřit tomu, že to takhle Dryml skutečně myslel.

Nejvíce fascinující na celé věci není ovšem skutečnost, že Vladimír Dryml přiznal, že se kradou státní peníze, ani že sháněl kompromitující materiály na svou kolegyni. Nejvíce fascinující je to, že i navzdory zveřejněným faktům má vicehejtman tu drzost vše popírat a dělat ze sebe druhého Robina Hooda. O odstoupení ani nemluvě. Vůbec, většina českých politiků má obdivuhodnou vlastnost ustát jakýkoli skandál bez sebemenších následků. Všechna ta Téčka, Íčka a Déčka jen těžko něco rozhází. Možná nyní lituje Jan Morava, že se vzdal svého mandátu. Stačilo přečkat ten mediální poprask a celá věc by vyšuměla a Morava mohl zůstat spokojeně na svém místě. Zřejmě na toto nyní spoléhá Vladimír Dryml. Už jsme se několikrát přesvědčili, že kauzy politiků nemají vážnějších důsledků. Co je však horší, pochopili to především sami politici. Až neuvěřitelná se v těchto případech zdá liknavost české policie, jenže když nezasáhne ona, tak kdo?

Daně x

Podle Paroubka šlo o legraci

Stejně neuvěřitelný se zdá i komentář Jiřího Paroubka. Případ Vladimíra Drymla prý nenese znaky vydírání, politické korupce a zastrašování, tak jak tomu bylo v případě poslance ODS Moravy. Ano, samozřejmě, v případě pana Drymla jde jenom o to, že přiznává rozkrádání veřejných peněz. S hanebným Moravou nemá Jánošík Dryml nic společného. Navíc už z úst Jiřího Paroubka zazněla slova o řízené provokaci. Jenže v případě senátora ČSSD na rozdíl od Jana Moravy podle všech informací o řízenou provokaci nešlo, naopak sám Dryml vyhledal služby detektivní agentury.

Myslíte si, že si Vladimír Dryml dělal legraci?

  • Ano, určitě. Neudělal by nic špatného.
    3 %
  • Spíše ano, ale nejsem si jistý.
    0 %
  • Spíše ne, myslel to vážně.
    4 %
  • Ne. Naopak si teď dělá legraci ze všech občanů.
    93 %

Další slova předseda sociálních demokratů opět připomínají silvestrovské zábavné pořady. Podle Paroubka si Dryml dělal legraci. A je to venku! Vždyť to byl vtip, na který se nachytali senzacechtiví novináři. Dryml geniálně sehrál roli „zloducha“ a obelhal tím novináře. Nyní nezbývá, než se upřímně od srdce zasmát a poplácat Vladimíra Drymla po zádech. Svým hereckým výstupem se totiž zařadil mezi velikány českého herectví. Klobouk dolů před ním. I já jsem nejprve věřil tomu, že pan Dryml není žádný svatoušek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).