Hlavní navigace

Změny v oblasti kategorií účetních jednotek od roku 2025

3. 4. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Novela zákona o účetnictví, která by měla být účinná od roku 2025, by měla přinést hned několik změn. Pokud účinnosti nabude dle předpokladu od 1. 1. 2025, měly by se v zákoně o účetnictví objevit změny pro kategorie účetních jednotek.

Novela zákona o účetnictví, která by měla nahradit dosavadní znění starého zákona o účetnictví, a to již od příštího roku, by měla kromě modernizace účetnictví také pozměnit některé ze zažitých účetních metod, snížit administrativní zátěž a zajistit kompatibilitu s mezinárodními účetními předpisy. 

Jednou z novinek, kterou zákon o účetnictví přinese, je úprava stávajících pravidel pro zatřídění účetních jednotek do příslušných kategorií.

Účetní jednotky a kategorizace účetních jednotek

Účetní jednotky definuje zákon o účetnictví. Účetními jednotkami mohou být právnické a fyzické osoby, dále zahraniční právnické osoby a zahraniční jednotky, organizační složky státu a účetní jednotky bez právní subjektivity.

Od roku 2016 se v zákoně o účetnictví objevuje pojem tzv. kategorizace účetních jednotek. Aktuálně se dle zákona o účetnictví rozlišují čtyři kategorie účetních jednotek, a to mikro účetní jednotky, malé účetní jednotky, střední účetní jednotky a velké účetní jednotky.

Zatřiďování účetních jednotek do příslušné kategorie

Stávající účetní jednotky již jsou zatříděny do příslušné kategorie. Nové účetní jednotky se zatřiďují při jejich vzniku podle příslušných kritérií, a to na základě předpokladu. U stávajících účetních jednotek se vychází z informací vykázaných v účetní závěrce, a to z hodnoty aktiv, hodnoty ročního obratu a průměrného počtu zaměstnanců.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).