Byl prodávaný burčák skutečně burčákem? V loňské sezóně provedli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) necelé tři stovky kontrol. Laboratorní analýzou v akreditované laboratoři zjišťovali, zda odebrané vzory odpovídají prvním předpisům.
Výsledky kontrol potvrzují pozitivní trend. Kontrolám nevyhověly pouze dva vzorky. V obou případech se jednalo o neodpovídající množství alkoholu. Obsah skutečného alkoholu je právním předpisem stanoven na více než 1 % objemové a nižší a nižší než tři pětiny celkového obsahu alkoholu v procentech objemových.
Dále inspektoři při kontrolách zjistili porušení týkající se mj. chybějících nebo neplatných průvodních dokladů, neodpovídajícího vedení evidenčních knih, nedostatečné hygieny prodeje, nebo propagaci komodity jako „burčák“, přičemž se jednalo o nápoj nepocházející z ČR,
komentoval výsledky kontrol Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI.
Burčák je legislativou chráněný tradiční výraz
Burčák je národní a evropskou legislativou chráněný tradiční výraz, jehož použití je vyhrazeno pro částečně zkvašený hroznový mošt vyrobený z hroznů révy vinné sklizených a zpracovaných v České republice v daném roce a prodejní sezóna je ohraničena obdobím od 1. 8. do 30. 11. Výrobek totožných parametrů, ovšem vyrobený z hroznů sklizených mimo ČR, je možné prodávat pod názvem „částečně zkvašený hroznový mošt“, nikoliv „burčák“.
Případné zneužití tradičního výrazu – burčák je považováno za klamání spotřebitele a SZPI v takových případech přistupuje k zahájení správního řízení a uložení pokuty,
doplnil Kopřiva.