Hygiena v restauracích se zlepšuje, někdy ale nad špínou v kuchyních zůstává rozum stát

Sdílet

26.2.25 /2x/ kuchař, přemýšlení, kuchyně Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek

Už 10 let kontroluje hygienu v restauracích i Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Situace se oproti roku 2015 sice výrazně zlepšila, v některých případech ale stále zůstává nad čistotou, respektive špínou v kuchyních rozum stát.

Situace v restauracích se zlepšila

Od roku 2015 kontroluje provozovny společného stravování otevřeného typu, tedy restaurace, rychlá občerstvení, pivnice, vinárny a cukrárny i SZPI. Kontroly SZPI postihují komplexně všechny aspekty potravinového práva, zahrnují kontrolu hygienických a mikrobiologických požadavků, bezpečnost potravin, ale zaměřují se i na kontrolu jakostních požadavků, falšování potravin a pokrmů, případy klamání spotřebitele a celkovou poctivost prodeje, doplnil Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI.

Když SZPI v roce 2015 začala kontrolovat restaurace, podle Pavla Kopřivy si významná část provozovatelů nebyla vědoma ani nejzákladnějších povinností a inspektoři byli nuceni na místě dočasně uzavřít 144 provozoven společného stravování pro neakceptovatelný hygienický stav, což tvořilo 65,2 % všech provozoven uzavřených SZPI. 

V roce 2024 už se jednalo jen o 66 provozoven společného stravování, kdy uzavřené provozovny společného stravování představovaly 42,6 % všech uzavřených potravinářských provozoven ze strany inspektorů SZPI. Dlouhodobý trend indikuje postupné snižování těch nejzávažnějších prohřešků vedoucích k dočasnému uzavření prostor. Nicméně ani současný stav u některých provozovatelů nelze v žádném případě považovat za přijatelný a inspektoři SZPI se budou problematice věnovat s nesníženou intenzitou, podotkl Pavel Kopřiva.

Problémy řeší i oblíbené podniky

Že jsou kontroly stále potřeba, ukazuje například včerejší uzavření oblíbeného kladenského bistra U Pupkáče, které se na Google pyšní hodnocením 4,8. Inspektoři v provozovně našli stopy po působení a výskytu hlodavců, znečištěné kuchyňské nebo pracovní náčiní, nečistoty na podlaze a na regálech či zařízeních a také nevhodně skladované potraviny. V bistru byl navíc výrazně zanedbán úklid a nebyl zajištěn odvoz potravinářského odpadu.

Před několika týdny inspektoři zavřeli také brněnskou restauraci Butcher’s Grill & Pasta. Důvodem bylo, že inspektoři během kontroly zjistili, že na více místech v provozovně se vyskytují mrtví i živí hmyzí škůdci – švábi. Restaurace měla také znečištěné kuchyňské a pracovní náčiní a nečistoty na podlaze. V kuchyni se navíc loupal strop.

„Výborné masíčko. Krásné prostředí,“ chválili restauraci v Brně. V kuchyni přitom byli švábi Přečtěte si také:

„Výborné masíčko. Krásné prostředí,“ chválili restauraci v Brně. V kuchyni přitom byli švábi

Jak to vypadalo v kuchyni a zázemí restaurace Butchers

Autor aktuality

Je zástupcem šéfredaktora Podnikatel.cz a zajímá se o novinky a změny v legislativě s dopadem na byznys. Věnuje se také analýzám a komentuje aktuální dění. 

Kvíz týdne

KVÍZ: Pravda, nebo lež? Jak dobře znáte legendární československé retroznačky?
1/10 otázek
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).