Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni zkontrolovala v 206 restauracích a bistrech jakost a bezpečnost fritovacích olejů. Tzv. přepálený olej zjistila u 22 vzorků. Problémy měly podniky napříč republikou, a některé dokonce opakovaně.
Každá dvanáctá kontrolovaná restaurace použila přepálený olej
V roce 2024 SZPI provedla kontroly stavu olejů a fritovacích zařízení ve 206 provozovnách společného stravování. Celkem inspektoři odebrali 228 vzorků fritovacích olejů, přičemž u 22 z nich zjistili použití tzv. přepálených olejů, u dvou z nich laboratorní rozbor potvrdil dokonce velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů s více než trojnásobným překročením limitní hodnoty známek nepřijatelného stupně tepelného rozkladu. Každý desátý hodnocený vzorek inspektoři vyhodnotili jako přepálený. Nepřijatelný stav fritovacích olejů inspektoři konstatovali v každé dvanácté kontrolované provozovně,
doplnil Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI.
Jak doplnil Pavel Kopřiva, inspektoři při hodnocení vzorků posuzovali, zda vykazují jeden nebo více ukazatelů tepelného rozkladu olejů a tuků podle přílohy č. 1 vyhlášky č. 121/2023 Sb., což by znamenalo, že je nelze použít při výrobě pokrmů a jejich uvádění na trh. Provedli jednak senzorické posouzení – vůně, chuti, barvy, přítomnosti zuhelnatělých zbytků atd., ale i stanovení obsahu tzv. polárních látek (TPM), u vybraných vzorků fritovacích olejů bylo provedeno také laboratorní stanovení polymerních triacylglycerolů (PTG) v akreditované laboratoři SZPI v Praze,
upřesnil Kopřiva.
Kontroly se kromě oleje zaměřovaly i na dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. V osmi kontrolovaných provozovnách pak inspektoři zjistili nedodržení hygienických požadavků na fritézy, které museli provozovatelé napravit.
Situace se sice zlepšila, ke spokojenosti má ale daleko
Ačkoli každý desátý vzorek kontrolou neprošel, oproti předchozím rokům jde o zlepšení. V předchozích 4 letech inspektoři zjišťovali nevyhovující parametry až u 17 % hodnocených fritovacích olejů. Celkovou situaci ale nelze ani v současnosti považovat za uspokojivou, a proto bude SZPI v kontrolách fritovacích olejů v provozovnách společného stravování pokračovat s potřebnou intenzitou i v budoucnu. Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty,
podotkl Pavel Kopřiva.
Přehled všech vyhovujících i nevyhovujících vzorků a konkrétních podniků hodnocených v rámci kontrolní akce je k dispozici na webu Potraviny na pranýři.