S manželem vyrábí čokoládu. Teď v březnu láká na ochutnávku a prohlídku muzea

Sdílet

Lada Bartošová je zakladatelkou kutnohorského Muzea čokolády. A před osmi lety tam začala společně s manželem Pavlem i čokoládu vyrábět. Pro všechny milovníky čokolády nyní pořádá v březnu ochutnávku ve stylu první republiky.

Vyhlášený čokoládový ráj se nachází nedaleko chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře a zahajuje svoji letošní sezónu symbolicky na Světový den štěstí 20. března. Lákadly tu budou i dvě nové čokolády Lidka, které získaly stříbrnou a bronzovou medailí z prestižní International Chocolate Awards. Tu první získala unikátní čokoláda s chutí griotky inspirovaná slavnou lahůdkou, kterou čokoládovna Lidka vyráběla už za první republiky.

Manželé mají celý proces výroby čokolády pod kontrolou

Druhou oceněnou čokoládou je Kávomléčný speciál. Na návštěvníky nejmenšího muzea čokolády na světě čeká i unikátní sběratelská série čokolád. Na Světový den štěstí připravujeme speciální ochutnávku čokolád, díky níž se dozvíte, proč je každý den kousek čokolády pro vaše štěstí tak důležitý, říká Lada Bartošová.

Manželé Lada a Pavel Bartošovi dnes čokolády vyrábějí metodou bean to bar, kdy mají pod kontrolou celý proces. Sami nakupují kakaové body, věnují se jejich zpracování a celý proces končí čokoládou, která je ručně zabalená.

Podívejte se do muzea čokolády

Ctíme kvalitu a tradici z první republiky. Používáme ty nejlepší kakaové boby a další ingredience. Zároveň podporujeme férovou odměnu pro farmáře, kteří kvalitní boby pěstují, vysvětluje Lada Bartošová.

Ta nabízí i zcela originální čokolády, například s příchutí matcha, amerického chmelu, rumu či moruší. Součástí ochutnávky bude i pohled do čokoládové historie. Muzeum vystavují i 100 let staré bonboniéry a kolekce, železné formy na čokolády a třeba i čokolády určené pro Wehrmacht. Z vystavených exponátů jsme ochutnali čokoládu z roku 1948, která se pyšnila dlouhou trvanlivostí – a nebyla špatná, dokonce lepší, než některé dnes seženete běžně na regále v supermarketu, doplňuje Bartošová.

Jakou čokoládu máte nejraději?

  • Hořkou
    46 %
  • Mléčnou
    34 %
  • Bílou
    20 %

Tip na další příběh

Háčkování, drhání, vyšívání. Petra ve svém volném čase propadla kreativitě

Tentokrát vás seznámíme s výrobky velmi šikovné a kreativní Petry. Ruční práce jsou pro ni relaxem ve volném čase a také soukromou terapií. Více v článku

Autor aktuality

Je šéfredaktorem Podnikatel.cz a jeho hlavní doménou jsou rozhovory s odborníky. Zajímá se o sociální sítě, AI a další nástroje z pohledu byznysu.

Kvíz týdne

KVÍZ: Pravda, nebo lež? Jak dobře znáte legendární československé retroznačky?
1/10 otázek
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).