Zlevní vejce? Obchodníci je už nebudou muset chladit

13. 10. 2025

Sdílet

13.10.25 /3x/ žena, nákup, vejce, Velikonoce Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek

Od roku 2026 už nebudou muset být vejce uchovávána a přepravována při teplotě maximálně 18 stupňů, ale až do 24 °C. Podle obchodníků to zjednoduší a zlevní logistiku a mohlo by to vést i ke snížení ceny vajec.

Vejce je nyní nutné chladit

Vyhláška o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich aktuálně vyžaduje, aby se vejce uchovávaly a přepravovaly při teplotě maximálně 18 stupňů. Ve většině Evropy však platí mírnější pravidla a čeští producenti a obchodníci tak mají kvůli nutnosti chlazení vajec výrazně vyšší náklady než jejich zahraniční konkurence. Vyšší náklady se samozřejmě promítají do cen a zejména v době, kdy patří energie v Česku mezi ty nejdražší v Evropě, to výrazně zhoršuje konkurenceschopnost českých producentů vajec, komentoval prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Maximální teplota vzroste na 24 stupňů

Od roku 2026 však dojde ke změně a nově bude možné vejce uchovávat při nekolísavé teplotě do 24 °C, čímž se zjednoduší produkce vajec i jejich logistika, sníží se náklady i potravinové ztráty. Prosazení této změny ukazuje, že když dodavatelé a obchod táhnou za jeden provaz, je možné prosadit smysluplné a efektivní úpravy, které pomáhají celému sektoru i spotřebitelům, dodal Tomáš Prouza.

Pro využití starých obalů, na kterých je ještě vytištěna původní teplota, bude platit navíc výjimka. Výrobci objednávají obaly ve velkých objemech a bez vyjednané výjimky na jejich použití by museli miliony obalů vyhodit, vysvětlil Tomáš Prouza.

Podle Prouzy je nicméně podobných zbytečných regulací ještě celá řada a nová vláda by měla být v jejich škrtání odvážnější. Předložili jsme stovky konkrétních návrhů na škrty, ale většina bohužel zůstala hluboko v ministerských šuplících, zatímco vznikaly tisíce nových povinností. Pokud se máme skutečně dočkat restartu Česka, musí přijít velmi tvrdý regulační detox a stát musí garantovat, že nebudou vznikat žádné další zbytečné povinnosti, které poškozují české podnikatele, uzavřel Tomáš Prouza.

Autor aktuality

Je zástupcem šéfredaktora Podnikatel.cz a zajímá se o novinky a změny v legislativě s dopadem na byznys. Věnuje se také analýzám a komentuje aktuální dění. 

Kvíz týdne

KVÍZ: Pravda, nebo lež? Jak dobře znáte legendární československé retroznačky?
1/10 otázek
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).