Hlavní navigace

2 výjimky u #EET. Politici se předhánějí s navrhováním novely zákona

28. 4. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Výjimku pro živnostníky s příjmy do jednoho milionu a pro farmářské trhy. Do schvalovacího kolečka dorazí hned dva návrhy novely zákona o evidence tržeb.

Zákon o evidenci tržeb možná dozná změn. Hned dva politici přicházejí s novelou zákona o evidenci tržeb. Celkem by se mělo jednat o dvě výjimky. První by platila pro živnostníky s příjmy do jednoho milionu korun, druhá by se vztahovala na prodejce na farmářských trzích. 

Psali jsme: Jurečka chce výjimku z #EET, evidence by se neměla týkat farmářských trhů

Chceme výjimku pro farmářské trhy, říká ministerstvo zemědělství

Změnu v oblasti elektronické evidence tržeb již dříve ohlásil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ta by z povinnosti vést elektronickou evidenci tržeb (EET) vyjmula farmářské trhy. Už nyní zákon obsahuje tržby, které jsou z evidence vyloučené. Jde například o tržby bank, pojišťoven nebo třeba z provozování veřejných toalet. Vláda navíc může stanovit nařízením, že některé tržby budou z evidence dočasně vyloučeny.

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Ministerstvo zemědělství tak vyslyšelo Asociaci farmářských tržišť, která sdružuje pořadatele farmářských trhů v České republice. Podle asociace totiž elektronická evidence tržeb omezí nabídku tradičních českých potravin na farmářských trzích. 

Čtěte také: #EET farmářské trhy nezničí, tvrdí ministerstvo. Náklady si prý odečtou z daní

Jedním z hlavních důvodů jsou vysoké náklady na pořízení technologie k EET. Náklady jsou pro mnohé z nich vyšší než je samotný zisk. Pro drtivou většinu malých pěstitelů a nejmenších výrobců potravin představují farmářské trhy jediné odbytové místo, kde mohou prodat svou produkci nebo sezónní přebytky, a své zboží nabízejí třeba jen několik týdnů nebo měsíců v roce, vysvětlil již dříve předseda Asociace farmářských trhů Jiří Sedláček ze spolku Archetyp a provozovatel farmářských trhů Jiřák a Náplavka.

Psali jsme: Náklady na #EET? Pro vesnické potraviny nejméně 20 tisíc korun, tvrdí asociace

Výjimka také pro živnostníky s příjmy do 1 milionu, navrhuje opoziční TOP 09

Druhý návrh na novelu zákona o evidence tržeb pak vychází z pera opozičního poslance Miroslava Kalouska, respektive ze strany TOP 09. Podle ní by EET neměli podléhat živnostníci, kteří nemají příjmy vyšší než jeden milion korun a nejsou plátci DPH

Podle TOP 09 nebude mít tento návrh dopad na veřejné rozpočty. Naopak se díky tomu zamezí uzavírání provozoven a drobní podnikatelé nebudou nuceni ukončit provoz. Pro ně je podle Miroslava Kalouska EET likvidační.

Aby jednotlivé návrhy prošly Parlamentem, musí najít podporu i v širším politickém spektru, především pak ve vládní koalici a u ministra financí Andreje Babiše. Ten se k návrhům zatím nevyjádřil. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).