Hlavní navigace

Jurečka chce výjimku z #EET, evidence by se neměla týkat farmářských trhů

26. 4. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Ministr zemědělství Marian Jurečka chystá novelu, která by stanovila pro farmářské trhy výjimku z elektronické evidence tržeb.

Ministerstvo zemědělství chystá novelu zákona o evidenci tržeb, která by z povinnosti vést elektronickou evidenci tržeb (EET) vyjmula farmářské trhy. Je však otázkou, zda novelu podpoří ministerstvo financí. To již dříve uvedlo, že farmáři prý EET bez problémů zvládnou.

Jurečka chce pro farmářské trhy výjimku z EET

Ilustrační obrázek.
Autor: Shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Marian Jurečka, ministr zemědělství, potvrdil na Twitteru, že chystá novelu zákona o evidenci tržeb. Ta by podle jeho slov umožnila, že by se EET na prodejce farmářských produktů nevztahovala. Už nyní zákon obsahuje tržby, které jsou z evidence vyloučené. Jde například o tržby bank, pojišťoven nebo třeba z provozovaní veřejných toalet. Vláda navíc může stanovit nařízením, že některé tržby budou z evidence dočasně vyloučeny.

Ministerstvo zemědělství tak vyslyšelo Asociaci farmářských tržišť, která sdružuje pořadatele farmářských trhů v České republice. Podle asociace totiž elektronická evidence tržeb omezí nabídku tradičních českých potravin na farmářských trzích. Jedním z hlavních důvodů jsou vysoké náklady na pořízení technologie k EET. Náklady jsou pro mnohé z nich vyšší než je samotný zisk. Pro drtivou většinu malých pěstitelů a nejmenších výrobců potravin představují farmářské trhy jediné odbytové místo, kde mohou prodat svou produkci nebo sezónní přebytky, a své zboží nabízejí třeba jen několik týdnů nebo měsíců v roce. Kvůli tomu si těžko budou pořizovat potřebné technologie a software, protože náklady na ně budou vyšší, než je nepatrný a sezónní zisk z prodejů jejich produktů, vysvětlil předseda Asociace farmářských trhů Jiří Sedláček ze spolku Archetyp a provozovatel farmářských trhů Jiřák a Náplavka.

Čtěte také: Nechceme #EET, protože náklady na to jsou pro nás vysoké, stěžují si farmáři

Brand24

Ministerstvo financí tvrdí, že EET nebude pro farmáře problém

Otázkou však zůstává, zda návrh podpoří i zbylé vládní strany. Ministerstvo financí totiž již dříve uvedlo, že farmáři se nemají čeho obávat a že není důvod, proč by se jich EET týkat neměla. Podle ministerstva neznamená pro farmáře zavedení EET zdražení či dokonce konec podnikání. Pouze při počítání tržby vymění obyčejnou kalkulačku za mobil, tablet či pokladnu s internetovým připojením, jejichž pořízení je bude stát jednorázově maximálně několik tisíc korun a další náklady se omezí pouze na měsíční platbu za internet ve výši cca 200 – 300 korun. Ti nejmenší podnikatele, mezi které farmáři jednoznačně patří, nebude pořízení zařízení dokonce stát nic. Náklady na vybavení si totiž díky slevě na dani ve výši 5000 korun odečtou od daně z příjmů, uvedla Gabriela Štěpanyová z ministerstva financí.

Čtěte také: #EET farmářské trhy nezničí, tvrdí ministerstvo. Náklady si prý odečtou z daní

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).