Hlavní navigace

7 způsobů, jak získat peníze na podnikání bez škemrání v bance

21. 7. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 329515
Jestliže chcete začít s podnikáním a přemýšlíte kde na to vzít, úvěr od banky rozhodně není jedinou možností. Server Podnikatel.cz přináší dalších 7 způsobů, jak sehnat potřebné finance pro start vašeho byznysu.

„Bez peněz do hospody nelez,“ říká české přísloví. Stejně tak však platí, že ani do podnikání bez peněz nelezte. Začínajícím podnikatelům bez historie ovšem banky zrovna rády nepůjčují a získat od nich úvěr do startu patří kolikrát mezi žánr sci-fi. Naštěstí banky nejsou jedinou možností, jak sehnat potřebný kapitál na rozjezd podnikání. Server Podnikatel.cz proto přináší souhrn sedmi možností, jak sehnat peníze do začátku, aniž byste se museli doprošovat v bance.

1) Uspořte si na podnikání

Zní to možná banálně, ale začínající podnikatelé často zapomínají na fakt, že by mohli použít vlastní zdroje. Možností, jak se vystačit s vlastním kapitálem, existuje přitom několik. Dejte například dohromady své úspory nebo prostě prodejte nemovitosti či movité věci větší hodnoty. Pokud váš podnikatelský záměr nestojí na rychlé realizaci a nebojíte se, že by vám jej někdo vyfoukl, prostě se uskrovněte a na podnikání si našetřete. Čtěte také: Začátek podnikání: Podnikatel dělá své první krůčky

Jestliže se rozhodnete pro financování ze svých zdrojů, má to výhodu v tom, že získáte větší disciplínu při hospodaření s penězi a zároveň bude celá firma vaše. Oproti tomu však počítejte s tím, že díky samofinancování se budete rozvíjet pomaleji a dost času vám zabere shánění počátečních prostředků. Přestože se při startu podnikání s vlastním kapitálem dá vyjít, poté, co se společnost zaběhne, už o úvěru (či jiné formě cizího kapitálu) vážně zauvažujte. Pokud totiž chcete firmu dále rozvíjet a zvětšovat, narazíte brzy na hranice svých finančních možností.

2) Půjčte si od příbuzných

Další podobnou možností, jak sehnat finance na podnikání, je oslovit své nejbližší – rodinu či přátele. Jestliže máte opravdu dobrý podnikatelský projekt, rozhodně se nestyďte rodinu oslovit s prosbou o finanční výpomoc. Výhodou této cesty je skutečnost, že finance můžete získat poměrně rychle a levně. Přestože ale jde o půjčku na základě důvěry a rodinného vztahu, neměli byste podcenit formální náležitosti. Sepište o půjčce smlouvu nebo alespoň dohodu, kde se snažte být co nejkonkrétnější a domluvte se na všech podrobnostech.

Právě absence písemné dohody o půjčce mnohdy vede k rodinným rozepřím a problémům ve vztazích, a to obzvláště v případě, že podnikání nedopadne, jak mělo. Neúspěch byznysu může vést až ukončení vztahů a zvažte, zda vám toto riziko za půjčku vůbec stojí. Stejně tak se může stát, že si váš tchán rozhodne koupit nové auto a bude po vás chtít peníze zpět. Dostanete se tak pod tlak a jen těžko „věřiteli“ budete vysvětlovat, že peníze mu nemůžete během dalšího roku vrátit, jelikož jste je navázali do vašeho byznysu. Možnost půjček od příbuzných proto raději pořádně zvažte.

3) Zapojte příbuzné do firmy

Příbuzné a přátele však nemusíte žádat pouze o půjčku, nýbrž je můžete do byznysu i aktivně zapojit. Prostě z nich udělejte, jestliže o to mají zájem, spolumajitele firmy. Pokud dobře nastavíte vzájemnou spolupráci, může vám oběma přinést společný projekt velké zisky. Lze se třeba dohodnout, že váš partner dodá především finance a chod podniku nechá na vás, na oplátku se bude samozřejmě podílet na vlastnictví firmy a zisku. Čtěte také: Rodinný byznys zákazníci ocení, pro rodinné vztahy je to ale risk

Stejně jako u půjček však buďte obezřetní, aby vám společné podnikání nepokazilo vzájemné vztahy. Rozdílné pohledy na strukturu a podstatu byznysu nemusí položit jen vaší firmu, ale i vaši rodinu. Z tohoto důvodu si můžete najít obchodního partnera, se kterým zase nemáte tak úzký a blízký kontakt. Pak ale zase narazíte na problém, nakolik a zda vůbec mu můžete důvěřovat a jak to se společným byznysem myslí vážně.

4) Oslovte potenciální dodavatele a odběratele

V začátcích vám mohou významně pomoct i vaši budoucí dodavatelé a odběratelé. Pokud je dokážete přesvědčit, že právě vy jste pro ně výhodným partnerem, můžete se dohodnout na různých úlevách, která vám rozjezd usnadní. Nedá se úplně počítat s tím, že by vás odběratelé a dodavatelé přímo „zasponzorovali“ či vám zapůjčili přímo peníze na ruky (i když i to se může stát). S dodavateli se ale lze dohodnout na různých dodávkách s větší dobou splatnosti nebo na úvěr, odběrateli zase na platbách předem nebo na zálohách dopředu.

Jestliže si vyberete tuto variantu, počítejte s tím, že svým potenciálním obchodním partnerům budete muset předložit propracovaný byznys plán včetně zvýraznění výhod, které by spolupráce s vámi plynuly. Velkou roli v tomto může hrát například umístění vašeho podnikání, kdy můžete získat přízeň dodavatelů a odběratelů především díky vhodné lokaci firmy.

Potřebujete poradit? Nevíte si s něčím rady? Zeptejte se, redakce zajistí odpověď.
Tlačítko: Nový dotaz

5) Využijte operativního či finančního leasingu

Zajímavou alternativu pro podnikatelské začátečníky tvoří leasingové společnosti. U nich se můžete celkem jednoduše vybavit na splátky potřebnými zařízeními a vybavením. Výhodou oproti bankovním úvěru je, že firmy většinou nežádají žádné ručení a že velikost splátek se dá stlačit na minimum tím, že leasing rozložíte do více let. Vzhledem k tomu, že se leasingové firmy bývají úzce profilované, musíte jich zpravidla obejít více. Čtěte více: Koupě nového stroje k podnikání? Zvažte leasing

Na výběr též máte z dvou typů leasingu, z finančního a operativního. V případě finančního leasingu uzavřete s pronajímatelem smlouvu, stroj (či jiný předmět) dostanete do užívání a po zaplacení všech splátek vám přejde do vlastnictví. Během splácení věci se musíte starat o veškeré náklady spojené s údržbou a případné další náklady zůstávají na vašich bedrech. U operativního leasingu se situace liší tím, že věc i po úhradě všech splátek zůstává leasingové společnosti, která se však stará o všechny náklady, které užívání stroje vyžaduje.

6) Prozkoumejte státní podpory a záruky

Při shánění financí pro byznys můžete využít i státní podpory. Jedná se různé granty, dotace, či úvěry a záruky od Českomoravské záruční a rozvojové banky. U grantů však najdete jen těžko ten, který by na vás pasoval a navíc není lehké se vejít do požadovaných kritérií. Stejně tak nepočítejte jako začínající podnikatel s přílišnou podporu dotací z EU. V oblasti dotací se vám nejvíce vyplatí pokusit se získat prostředky z úřadu práce. Příslušní úředníci nejprve podrobně posoudí reálnost podnikatelského záměru a jeho relativní úspěšnost z hlediska konkurence v dané oblasti. Za námahu to ale stojí. OSVČ mohou získat i více než 90 tisíc korun. Čtěte více: Víte, že OSVČ mohou dostat dotace od úřadů práce? Dokonce až 90 000 korun

Českomoravská záruční a rozvojová banka zase v červnu rozjela příjem žádostí do nového programu pro začínající podnikatele. V rámci programu Záruka mohou podnikatelé získat až 3 miliony korun od vybraných bank. Úvěr má však svá omezení a není určen pro všechny začínající podnikatele. Program Záruka však není jediný. V současnosti v některých krajích běží pilotně program INOSTART. Prostřednictvím něj bude stát poskytuje záruky za bankovní úvěry začínajícím podnikatelům na inovativní projekty. Program umí úvěry zaručit až do výše 60 procent, přičemž každý zaručený úvěr může mít hodnotu od půl milion korun do 15 milionů. Čtěte více: Horká novinka. Banky se zárukou státu právě nabízejí pro začínající podnikatele až 3 miliony korun

Daně x

7) Nabídněte podíl soukromému investorovi

Získat finance do rozjedu můžete samozřejmě i od soukromých investorů. Jde o různé investiční společnosti, jednotlivce nebo fondy, které hledají způsoby, jak výhodně vydělat na volných finančních prostředcích. Kdo sledoval televizní pořad Den D, tak ví, jak zhruba takové jednání s investory vypadá, co od investorů čekat a co za své peníze chtějí. Výhodou je, že vám do začátku poskytnou své zkušenosti a případně i dodají některé kontakty. Stejně tak se většinou nepodílejí na samotném vedení společnosti a nechají řízení na vás.

Negativem bývá požadavek na poměrně vysoký podíl ve firmě (v řádu desítek procent) a to, že po několika letech chce investor zpravidla z firmy vystoupit a prodat svůj podíl ze ziskem. Zároveň se během své investice podílí i na zisku. Většinou investoři také předpokládají velkou samostatnost a žádají, abyste se uhradili všechny náklady na služby, které se získáním investice pojí. Čtěte více na Lupa.cz: Ondřej Bartoš: naše typická investice je někde pod milion euro

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).