Hlavní navigace

Berňák chystá portál, který umožní správu daní jako internetové bankovnictví

26. 6. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jeden portál, všechny údaje ohledně daní. Snadnější podání přiznání a stejně tak i hrazení případných nedoplatků. To by měl zajistit chystaný portál Moje daně.

V souvislosti s chystanými elektronickými občankami, které by měly začít fungovat na začátku července, se chystají také změny v rámci správy daní. Jak prozradil v rozhovoru pro server iDnes.cz ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček, připravuje se online portál Moje daně, který má nahradit existující elektronický portál EPO.

Psali jsme: Ministerstvo financí představilo Moje daně. Bude nový zákon a Daňový kiosek

Portál Moje daně umožní lidem podat daňová přiznání. Předvyplní se jim maximum dostupných údajů a nebude potřeba nic tisknout a fyzicky někam posílat, popisuje Martin Janeček.

Předpokládaný termín spuštění nového portálu Moje daně je v roce 2020. Jak prozradil Janeček, tendr bude vyhlášen letos na podzim. Půjde o vybudování velkého portálového řešení pro osm milionů daňových subjektů. Nahradí dnešní EPO, zahrne daňové informační schránky i rozhraní pro EET, dodává Janeček. 

Mohlo by vás zaujmout: Elektronická podání „nejedou“. Milý státe, tady jsou tipy, jak je zatraktivnit

Správa daní prostřednictvím nového portálu by se měla podobat internetovému bankovnictví. Osobní profil byl měl obsahovat jméno, příjmení a účty – například jestli na osobním daňovém účtu má poplatník přeplatek nebo dluží na daních. Bude si také moci nastavit zaslání SMS v případě nedoplatku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).